Zdravlje NAJMLAĐIH nema cenu: Za lečenje dece u inostranstvu država izdvojila MILIJARDE

Srbija nabavkom iks i gama noža uštedela 40 miliona evra.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a da će pored izgradnje zdravstvene infrastrukture, novih kliničkih centara i bolnica, kao i nabavke nove medicinske opreme, država nastaviti da pomaže i lečenje dece u inostranstvu.

Od 2014. do danas na lečenje u inostranstvo preko RFZO i preko Budžetskog fonda upućeno je 4.148 pacijenata i za to je izdvojeno oko četiri milijarde dinara.

– Koliko je to značajan napredak i koliko odgovorno država pristupa ovoj oblasti najbolje ilustruje podatak da je preko Budžetskog fonda, koji smo osnovali 2014. godine, do danas je 180 mališana otišlo na lečenje u inostranstvo, neki od njih i više puta, 339 uzoraka je poslato u inostranstvo da se dođe do dijagnoze njihovog oboljenja, a 31 strani stručnjak je došao ovde da leči našu decu. Za to smo do sada dali 950 miliona dinara – rekao je Lončar.

zlatibor-loncar

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Istovremeno, dodao je ministar zdravlja, 2009. godine je preko RFZO na lečenje u inostranstvo o državnom trošku poslato 192 građana Srbije, a do 1. oktobra ove godine već njih 719.

– Jasna je i evidentna razlika, odnosno koliko više pažnje i više sredstava država Srbija danas izdvaja brinući o onima kojima je lečenje u inostranstvu neophodno – istakao je ministar zdravlja.

Dalje, naglasio je Lončar, više od sedam milijardi dinara izdvojeno je za lečenje osoba koji boluju od retkih bolesti, za koje do 2012. godine država nije davala ni dinar.

klinicki-centar

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Pored toga, Lončar je naveo i da su pacijenti oboleli od malignih bolesti, sa tumorima i metastazama na različitim organima, kojima je bio potreban tretman iks nožem, ranije upućivani u inostranstvo, a danas uspešno obavljamo tretmane na savremenim aparatima za stereotaksičnu radioterapiju – X nožu i Gama nožu u Kliničkom centru Srbije.

U Centru za iks nož Kliničkog centra Srbije, za godinu dana, od kada je otvoren, lečeno je 509 obolelih.

Ministar Lončar kaže da je država Srbija, lečeći pacijente na iks i gama nožu, za poslednje četiri godine uštedela 40 miliona evra.

– Prosečno, cena tretmana na Gama nožu u inostranstvu je 10.000 evra, znači oko 30 miliona evra smo uštedeli za četiri godine lečeći pacijente kod nas u KCS. Takođe, za samo godinu dana smo na 509 pacijenata na iks nožu uštedeli deset miliona evra, uzevši u obzir cenu jednog tretmana od 20.000 evra na ovom aparatu u inostranstvu – ističe Lončar.

Pre toga, podseća ministar, mali broj pacijenata je odlazio u inostranstvo, a mnogi nisu ni dočekali tretman ovim savremenim aparatima.

Preuzeto: Srbija Danas