Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Zelenski: “Boriću se da na samitu NATO budu donete odluke za jačanje ukrajinske PVO”

zelenski

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je , po dolasku u Vašington, da će se boriti da na samitu NATO-a budu donete odluke za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane i za isporuku više borbenih aviona F-16.

„Borimo se za dodatne bezbednosne garancije za Ukrajinu, što podrazumeva vojnu, finansijsku i političku podršku“, rekao je Zelenski u video snimku koji je objavio na svom Telegram nalogu, preneo je Rojters.

Zelenski je pred samit NATO-a izrazio uverenje da će Ukrajina dobiti veći broj PVO sistema za zaštitu od ruskih napada, preneo je Interfaks-Ukrajina.

„Borimo se za veći broj PVO sistema za Ukrajinu. Siguran sam da će se to dogoditi“, naveo je Zelenski u video poruci.

Zelenski je istakao da će Ukrajina, uz pomoć SAD i Evrope, uraditi sve što je moguće da se okonča ruska agresija.

„I to nije potrebno samo za našu državu – to je potrebno svima, bukvalno svakoj partnerskoj zemlji, svim narodima“, naglasio je Zelenski.

Na samitu NATO-a u Vašingtonu od 9. do 11. jula biće obeležena 75-godišnjica Alijanse, a takođe će biti potvrđeno imenovanje Marka Rutea za novog generalnog sekretara Alijanse.

To će ujedno biti i prvi put da će na samitu učestvovati 32 članice Alijanse, nakon što su Finska i Švedska pristupile NATO-u.

Na trodnevnom samitu raspravljaće se, između ostalog, o jačanju odbrambenih sposobnosti Alijanse, kao i o povećanom doprinosu evropskih država članica NATO-a i Kanade za realizaciju planiranih investicija.

Na dnevnom redu je i potvrda podrške Ukrajini, kao i saradnji NATO-a sa partnerima kao što su EU, Australija, Japan, Novi Zeland i Južna Koreja.

Tagovi:
Pročitajte još: