ŽELEZNIČKA STANICA PROKOP NA SVETSKOM NIVOU: Evo šta sve tamo imate na raspolaganju, bićete iznenađeni!

Iako je bilo mnogo kritika na račun izmeštanja glavne železničke stanice iz centra grada, zvanični podaci osporavaju takva stanovišta. Broj ljudi koji se voze vozovima nije se smanjio, naprotiv, sve je veći iz dana u dan, a stanica “Prokop” svojim izgledom i funkcionalnošću može da parira onima u evropskim metropolama. Da li ste znali da se tamo na sve mislilo? Od liftova koji omogućavaju kretanje sa jednog nivoa na drugi, ambulante gde možete potražiti lekarsku pomoć, policijske stanice, kafića, pa sve do invalidskih kolica koja su u svakom trenutku na raspolaganju onima kojima su neophodna za kretanje po peronima!

Zahvaljujući dobroj organizaciji saobraćaja i rada u samoj stanici, i pored izuzetno velikog broja vozova u Beograd Centru, nema gužve na peronima, pa putnici mogu izuzetno brzo i lako da se smeste u vozove ili izađu iz stanice. Tome doprinosi i veliki broj informativnih tabli i oznaka koje putnicima omogućavaju lakše i brže snalaženje u samoj stanici.

Sredinom juna u rad su puštena dva novoizgrađena lifta na stanici koji su omogućili putnicima da se sa ulice direktno spuste na šesti peron ili se odatle liftovima popnu do nje.

Ambulanta u sklopu železničke stanice

Pored toga, u Beograd Centru radi ambulanta Zavoda za zdravstvenu zaštitu železničara, koja može u svakom trenutku da putnicima i posetiocima stanice pruži medicinsku pomoć, kao i policijska stanica, u kojoj stalno dežuraju pripadnici MUP-a.

Putnicima i korisnicima usluga na raspolaganju u Beograd Centru je i kafić, koji se nalazi pored blagajne i čekaonice. Na staničnim peronima i u čekaonici postavljeni su i automati za hladne i tople napitke, bankomat i menjačnica.

Na šestom peronu, bilo da koristite stepenice ili lift, naići ćete na Info pult “Infrastrukture železnice Srbije” i “Srbija Voza”, gde putnici mogu da dobiju osnovne informacije.

U stanici su na raspolaganju i dvoja invalidskih kolica kako bi se licima sa posebnim potrebama omogućilo lakše kretanje kroz ovaj objekat.

Takođe, obezbeđena je i rampa za invalide, koja licima sa posebnim potrebama omogućava da sa perona lakše dođu do blagajne, čekaonice i kafića.

Železnička stanica Beograd Centar biće u potpunosti zaokružena kao funkcionalna celina kada budu završena izgradnja stanične zgrade u Prokopu.

Preuzeto: republika.rs