fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Žena jela kilogram voća dnevno, pa joj se vlakna “sklupčala” u stomaku! Nutricionisti: Zbog ovog voća možete završiti na operaciji!

Voće

Većina bezoara je asimptomatska ali ponekad osobe koje imaju u organizmu veće količine bezoara mogu razviti simptome mučnine, povraćanja, opstrukcije želuca, bol u stomaku čak i unutrašnje krvarenje.

Nedavno je u Zagrebu operisana žena kod koje u stomaku pronađen grumen od nesvarenih vlakana koji joj je zahvatio gotovo čitav želudac!

Naime, ovaj sloj koji se zove bezoar a nastaje kada se u želudačnoj kiselini stvori lepljiva masa i sloj koji ne može da se svari. Iako obično ne prave probleme, dešava se da se toliko razviju da mogu izazvati i unutrašnje krvarenje.

A što je najgore, mogu nastati prekomernim unosom voća a najčećše japanske jabuke, bundeve, grožđa ili urmi.

Upravo to se desilo i ovoj ženi koja je završila na operaciji, a lekari su utvrdili da je previše konzumirala japanske jabuke, odnosno kaki. Kako je navedeno jela je oko kilograma ovog voća dnevno.

Veštačka vlakna su naročito opasna

Mada sama vlakna imaju svoju ulogu u varenju hrane, zbog čega ih je potrebno konzumirati, njihov prekomeran unos može izazvati određene probleme, kaže za 24sedam nutricionista Branka Mirković.

– Postoje različite vrste probavnih vlakana. Ta vlakna služe da se naduju i potpomažu varenje. Zdravstveno nutritivno kvalitetna vlakna se ne vare, već prolaze kroz creva, jer ne može organizam da ih apsorbuje. Veštačka vlakna koja imate u plastičnim flašama mogu da prave problem sa varenjem i ulaze u krvotok – objasnila je ona.

Ko ima problema sa varenjem trebalo bi da pazi

Ona upozorava da bi zdrave osobe trebalo redovno da jedu voće i povrće, dok pacijenti koji imaju problem sa želucem i crevima treba da se pripaze.

– Postoje osobe koje imaju problem sa digestivnim traktom ili savijenim crevima, kada se debelo crevo savije pod određenim uglom. Tim pacijentima se savetuje da ne jedu sve što je nesvarljivo, između ostalog i celulozu. Na primer ne mogu jesti papriku.  Ali to nema veze sa tim da određena hrana stvara problem, nego zato što te osobe imaju problem sa crevima koja ne mogu tu hranu da svare – objašnjava Mirkovićeva.

Osobe koje već imaju dijagnostifikovan problem sa želucem i crevima trebali bi da obrate pažnju šta jedu, jer im mnoge vrste voća mogu stvoriti problem.

– Osobe koje imaju problem sa crevima, ne bi trebali ni semenke da jedu. Imate pacijente koji ne smeju da jedu jagode zbog semena. Zdrave osobe mogu normalno da jedu voće i povrće, a ko ima problema sa varenjem trebalo bi da skida opne. Kod osoba koje imaju problema sa varenjem može doći do sužavanja i savijanja creva. 

To može dovesti do ozbiljnog zdravstvenog problema za koji je potrebna hirurška intervencija – navodi Mirkovićeva.

Preuzeto: 24sedam

Tagovi:
Pročitajte još: