Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Znate li zašto Mesec ponekad možemo da vidimo tokom dana?

mesec

Mesec i zvezde su uvek na nebu, ali svi znamo da ih ne možemo uvek videti. Ali ponekad tokom dana možemo istovremeno videti i Sunce i Mesec.

Mesec ne svetli zahvaljujući svojoj svetlosti već zato što se sa njegove površine reflektuju sunčevi zraci.

– Sunčeva svetlost je tako snažna tokom dana da na neki način prigušuje svetlost Meseca i zvezda – objašnjava astrofizičarka Čejen Polijus.

Dok je Mesec mlad, nalazi se između Sunca i Zemlje, a strana Meseca koja je osvijetljena Suncem okrenuta je od naše planete. To znači da je Mesec još uvek gore, ali ga ne možemo videti danju jer se sva sunčeva svetlost odbija od nas.

Može vam pomoći da zamislite Sunce kao veliku sijalicu, a Mesec kao ogledalo. Pod nekim uglovima sijalicu ne vidimo, ali svetlost možemo videti zahvaljujući ogledalu koje je reflektuje. To se događa kad vidimo Mesec tokom noći. Ne možemo direktno videti Sunce jer se Zemlja isprečila da ga vidimo, ali svetlost se reflektuje s Meseca. Postoje situacije u kojima možemo videti i sijalicu i ogledalo, a upravo se to događa kada Mesec vidimo tokom dana.

Kako Mesec nastavlja svoju orbitu oko Zemlje, daleko od Sunca, vidljivo je sve više njegove osvetljene površine. Zbog toga Mesec ponekad vidimo kao mlađak ili sjajnu polovinu. Što je Mesec dalji od Sunca i vidljivo iznad horizonta, lakše ga je uočiti tokom dana.

– Mesec se najlakše vidi tokom dana je kada je u prvoj i poslednjoj četvrti (90 stepeni udaljen od Sunca). Tada možemo videti polovinu osvetljene strane Meseca dok je Sunce još uvek gore – kaže Polijus.

Tagovi:
Pročitajte još: