fbpx
0°C

Zujanje u ušima je problem koji imaju mnogi, ali ako vam se često dešava, vreme je za posetu lekaru

Uši

Zujanje u ušima ili tinitus čest je problem sa kojim se mnogi suočavaju. Može da se pojavi u jednom ili u oba uha, a sa ovom neprijatnom pojavom se, prema klinici “Mayo” bori preko 20 posto ljudi, a najčešće starije osobe.

Uzrok tinitusa uglavnom su određena zdravstvena stanja, poput gubitka sluha koji je povezan sa godinama, povrede uha, pa čak i problema sa kardiovaskularnim sistemom.

Zujanje u ušima se, kod mnogih osoba, popravlja lečenjem temeljnog uzroka ili drugim tretmanima koji smanjuju ili prikrivaju buku.

Postoje dve vrste zujanja u ušima – subjektivno, kada osoba čuje zvukove koji nisu izazvani spoljnim zvučnim podražajem, i objektivno, koji nastaje zbog zvuka stvorenog strukturama u blizini zvuka (na primer, zvuk kao posledica mišićnog grča u srednjem uhu ili pulsirajući zvuk uzrokovan šumom krvotoka).

U većini slučajeva, zujanje u ušima je bezazleno i ne predstavlja veliki problem, osim što je sam osećaj neprijatan, međutim, ponekad može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema koji zahteva lečenje.

Lekari objašnjavaju da najčešći uzroci zujanja u ušima uključuju:

-poremećaj kardiovaskularnog sistema
-korišćenje određenih vrsta lekova
-visoki krvni pritisak
-nakupljen vosak u ušima
-starenje
-probleme sa štitnom žlezdom
-nezdravu ishranu
-aterosklerozu
-migrenu
-manjak sna
-previše kofeina ili alkohola
-pušenje
-probleme sa vilicom
-povrede vrata
-Meniereovu bolest (bolest unutrašnjeg uha koja izaziva vrtoglavicu)
-alergije
-anemiju
-prekomerno izlaganje buci ili glasnoj glazbi.

Tagovi:
Pročitajte još: