POSETA SLOVAČKE DELEGACIJE: Damir Zobenica primio predsednika Narodne skupštine Slovačke Republike Andreja Danka

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica primio je danas u Novom Sadu predsednika Narodne skupštine Slovačke Republike Andreja Danka, koji sa delegacijom boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.
Potpredsednik Zobenica i predsednik Danko zajednički su izrazili zadovoljstvo zbog tradicionalno dobrih i bliskih odnosa Republike Srbije i Slovačke Republike. Ovom partnerstvu, kako je ocenjeno, snažno doprinose pripadnici nacionalnih zajednica koje žive u dve zemlje, slovačke manjine u Srbiji i srpske u Slovačkoj.

Potpredsednik Zobenica izrazio je zahvalnost predsedniku parlamenta Slovačke, što je pored sastanaka u Beogradu sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i susreta u Narodnoj skupštini Republike Srbije, izrazio interesovanje i za rad regionalnog parlamenta kakav je Skupština AP Vojvodine. On je predstavio sastav, nadležnosti i rad pokrajinskog parlamenta, istakavši služebnu upotrebu šest jezika, uključujući i slovački.

Predstavnici delegacije Slovačke izrazili su zadovoljstvo zbog uspešnog očuvanja slovačkog jezika i kulture u Vojvodini, kao i zbog podrške koju pokrajinska administracija pruža slovačkoj zajednici u ovom procesu.

Zajedno sa potpredsednikom Zobenicom, domaćini slovačkoj delegaciji bili su i potpredsednice Skupštine APV Snežana Sedlar i Aleksandra Đanković, poslanici Skupštine APV Tatiana Vujačić, Pavel Surovi i Ana Tomanova Makanova i generalni sekretar Skupštine Nikola Banjac. Sastanku su prisustvovali i ambasadorka Slovačke Republike u Beogradu Dagmar Repčekova i poslanica Narodne skupštine Republike Srbije i predsednica Grupe prijateljstva NS RS sa Slovačkom Ljibuška Lakatoš.

Izvor: Novosadska TV, Nova Vojvodina