Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

10 grešaka kojima roditelji nesvesno škode deci: Rade to iz ljubavi, a ne shvataju kakve posledice ostaju

Mama i dete

Kao roditelj, svom detetu uvek želite najbolje, ali ponekad niste ni svesni da mu možda nekim svojim ponašanjem nanosite štetu. To nikada nije zlonamerno, već su u pitanju samo greške koje svi pravimo, ali neke od njih srećom možemo i da izbegnemo.

Kažu da je bolje sprečiti nego lečiti, zato pročitajte 10 grešaka kojima roditelji, potpuno nesvesno, nanose štetu svojim mališanima.

1. Pokušavaju da im dete bude srećno sve vreme

Svakako da roditelji žele da im deca budu srećna i da bi voleli kada u životu ne bi morali da dožive nijedan ružan trenutak. Međutim, to nije moguće, zato je važno da naučimo mališane da se nose i sa izazovima, a to ne mogu ako su uvek srećni i zadovoljn.

2. Upućuju prazne pretnje

Kad roditelji kažu: “Baciću ti sve igračke, ako ih ne raspremiš sad”, a zatim to zapravo ne urade iako ih dete ne posluša, to nema nikakvog efekta. Štaviše, prazne pretnje samo potkopavaju autoritet roditelja. Takođe, dete iz toga ne može da nauči da svako njegovo delo ima posledice, što može da ima različite posledice tokom odrastanja i da bude uzrok mnogo većih problema od nepospremljene sobe.

3. Previše su strogi ili previše popustljivi

Naravno da je uvek lakše reći nego uraditi, ali jako je važno naći dobar balans između strogosti i popuštanja. Deca kojoj se ništa ne dozvoljava mogu da postanu buntovna, ona koju roditelji previše kritikuju nemaju samopouzdanja, a mališani kojima se sve dopušta se ne osećaju bezbedno jer ne znaju šta da očekuju od sveta niti kako da se ponašaju, piše baby-chick.com.

4. Govore detetu da će ga ostaviti ako ne sluša

“OK, ćao, mama onda ide” možda deluje kao efikasna pretnja koja će naterati dete da uradi ono što želite. Ali, zapravo je poruka da ćete ostaviti dete ako ono uradi nešto pogrešno, što jako negativno utiče na emocionalno stanje mališana.

5. Stalno pomažu detetu u svemu

Činjenica je da niko ne uživa u tome da posmatra svoje dete kako se muči da nešto uradi, pa zato požure da mu pomognu – da obuje cipele, da obuče jaknu, da otvori kutijicu koju drži… Međutim, mališani se uče da budu uporni i otporni na izazove tako što pokušavaju i ne uspevaju, pa na kraju uspeju.

6. Ne pokazuju emocije ili ignorišu dete

Roditelji povređuju decu kada, u želji da ih za nešto kazne, ignorišu ili im namerno ne pokazuju emocije. To je za mališane stres, koji, ako su mu stalno izloženi, može loše da se odrazi na mentalno i fizičko zdravlje.

7. Isključuju detetova osećanja

Ne misle mame i tate ništa loše kada kažu “Ma, dobro si” ili “Nije to ništa strašno”, ali time zapravo nesvesno nipodaštavaju osećanja mališana. Iz želje da uteše dete, mame i tate zapravo “isključuju” osećanja mališana, poručujući mu da to što ono oseća nije važno.

8. Ne “krive” ponašanje, već dete

Ponekad su mame i tate preumorne, pa u trenutku kažu detetu: “Baš si loš što si lagao” ili “Ne mogu da verujem da ne možeš to da uradiš”. Mališani koji slušaju ovakve poruke iz njih zapravo “čuju” da ne ispunjavaju očekivanja roditelja i da su loši. Zato je jako važno da ne govorite detetu da je ono loše, već da je loše neko njegovo konkretno ponašanje, nešto što je uradilo.

9. Zaboravljaju da su izvinjenja dvosmerna

Dete vas neće manje poštovati kada mu se izvinite, naprotiv. Osim toga, ono će iz primera naučiti kako izgleda iskreno izvinjenje, što je važna životna veština koju treba da savlada – da uputi i primi izvinjenje. Takođe, na ovaj način uče i da je sasvim u redu u životu praviti greške.

10. Ne dozvoljavaju mu da bude odgovorno

Iz ljubavi prema detetu, roditelji često rade sve umesto njega, ali time ga zapravo nesvesno povređuju. Deca imaju potrebu i želju da budu nezavisna, kada su za to razvojno spremna. Važno je da, u skladu sa svojim uzrastom, uče da brinu o sebi jer im to usput povećava i samopouzdanje.

Tagovi:
Pročitajte još: