Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

10 navika koje vam uništavaju kosu: Jednu radite potpuno nesvesno, a najgora je za krajeve

kosa

Kosa neretko zahteva dosta nege kako bi izgledala privlačno. Važno je kako se svakodnevno ophodite prema njoj i da li imate neke od sledećih navika koje je uništavaju:

1. Šampon nanosite celom dužinom kose

Dok perete kosu, izbegavajte da nanosite šampon na vlasi po dužini. Dovoljno je da ga umasirate u koren i isperete, a ostatak vlasi će se svakako oprati na taj način.

2. Preskačete regenerator

Šamponiranje može da umrsi, isuši i izlomi kosu, pa je poželjno da nakon pranja nanesete regenerator na mokru kosui ostavite ga nekoliko minuta. Trudite se da ne preskačete ovaj deo nege, čak ni kada žurite.

3. Trljate kosu peškirom

Nakon pranja, blago umotajte kosu u peškir, ali nemojte je trljati. Na taj način možete da iskidate krajeve i oštetite dlaku. Umesto toga, blago tapkajte peškirom po kosi i tako pokupite višak vode.

4. Češljate mokru kosu

Ako želite da češljate mokru kosu, bilo bi dobro da nabavite posebne češljeve ili četke koje su tome namenjene. U suprotnom, umršene delove kose ćete kidati, a moguće je da ćete neke vlasi iščupati iz korena.

5. Stalno vezujete kosu gumicama

Ako često vezujete kosu u rep ili je podižete u punđu, lakše ćete je oštetiti nego kada je pustite da prirodno pada. Jake gumice i oštre šnale mogu da oštete dlaku i doprinesu izlomljenom izgledu.

6. Često boravite na suncu

Sigurno ste primetili da vam se nakon letovanja kosa ponekad promeni, dobije drugačiju boju ili kvalitet. Umesto da je stalno izlažete UV zracima, pokrijte je šeširom ili maramom. Ovo je posebno važno za kosu koja je tretirana blanšom.

7. Čupkate kosu kada ste nervozni

Ako uhvatite krajeve kose svaki put kada ste nervozni i uvrćete ih ili čupkate, time nesvesno narušavate njen izgled i kvalitet. Poradite na tome da ovakve navike izbacite iz svakodnevice.

8. Koristite vrelu vodu

Kada perete kosu, izbegavajte da koristite suviše toplu vodu, jer to može da je isuši. Iako ste ljubitelj toplog tuša, ipak razmsilite o tome da promenite ovu naviku kako biste učinili nešto dobro za svoju kosu.

9. Često se farbate

Dogovorite se sa svojim frizerom o tome koliko vremena treba da prođe između dva farbanja, u skladu sa vašim tipom i kvalitetom kose. Prečesto farbanje može potpuno da uništi vlasi, a takođe izbegavajte i drastične promene boje i intenzivne prelaze (iz tamne u svetlu i slično).

10. Stavljate previše laka za kosu

Stilizovanje kose je ponekad pravi izazov, a proizvodi poput laka, gela ili pene dosta pomažu. Ipak, ako ih koristite veoma često i u većim količinama, to može da dovede do oštećenja dlake i nimalo privlačnog izgleda kose. Trudite se da redovno skraćujete kosu i održavate željeni oblik, kako ne biste morali da koristite previše sredstava za stilizovanje.

Tagovi:
Pročitajte još: