Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

10 retro imena koja ćete poželeti da date vašem dečaku

Donosimo vam spisak 10 tradicionalnih i retro muških imena za koja želimo da vrate staru slavu:

1. Janko

Ime je nastalo od grčke riječi ioannikios, što znači ‘nosilac svete blagodati’ ili ‘u milosti Jehovinoj’. Janko je zapravo naziv od milja za Jana, imena koje je opet izvedeno od imena Ivan. 

2. Milutin

Ovo lepo starinsko ime slovenskog porekla potiče od prideva “mio”. Ime se pominje još u 9. veku u imenu čelnika u vojsci kralja Radoslava. Varijacija ovog imena su Milo, Miloš, Milun, Milojko.

Naziv od milja za Ivana, što na hebrejskom znači ‘Bog je milostiv’, s vremenom je postao ime za sebe. Ime je došlo preko grčke i latinske verzije, a originalno je u hebrejskom jeziku Johanan (Jehohanan), sastavljeno od Jahveh (Bog) i hanan (milostiv).

4. Zlatko

Ime nastalo od imenice ‘zlato’, zbog čega jako dobro dočarava koliko roditeljima znači njihov sinčić kada mu daju ime Zlatko. Ovo ime posjeduje neku posebnu blagost i mekoću i baš zbog toga želimo da vrati staru slavu. 

5. Nenad 

Naše domaće ime nastalo od glаgolа nаdаti se s negаcijom. Ime je davano djeci koja su došla na svijet nenadano, iznenadno.

6. Neven

Prema jednoj teoriji ime je nastalo po istoimenom cvijetu, a prema drugoj teoriji od izvedenice glagola venuti, odnosno ‘onaj koji ne vene’ – vječno mlad. Ime je steklo veliku popularnost 1980-ih godina zahvaljujući pjesmi Novih fosila “Neveni žuti”, kada su mnogi roditelji svojim sinovima davali ovo nježno a opet moćno ime. Pročitajte i 10 ženskih retro imena za koja želimo da vrate staru slavu.

7. Ozren

Ime nastalo od arhaičnog glagola ‘ozreti se’, ‘pogledati se’, u prenesenom značenju ‘onaj koji ima oštar pogled’. 

8. Đurađ

Varijanta grčkog imenа Georgios (Geōrgios) koje je izvedeno od “geōrgós” ili “jeorgós” što znači “zemljoradnik”. Ovo ime je u raznim varijantama popularno u raznim zemljama: Đorđe, Džordž, Horhe, Žorž, Juraj itd.

9. Branko

Staroslavensko ime izvedeno od glagola ‘braniti’, odnosno od imena Branislav i Branimir.

10. Nikola

Ime u hrvatski jezik dolazi od latinskog Nicolaus, izvorno od grčkog Nikolaos, a sastoji se od dvije riječi: nike (pobjeda) i laos (narod). U Hrvatskoj se sv. Nikola štuje kao zaštitnik pomoraca i djece, tako je običaj da se 6. prosinca na blagdan sv. Nikole daruju djeca. Od imena Nikola izvedena su imena Niko, Nikica, Nikša, Nino i Ninoslav.

Preuzeto: Yumama.com

Tagovi:
Pročitajte još: