Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

10 saveta kako da prekinete sukobe blizanaca

Blizanci

Kontrolisanje blizanaca je izazovan zadatak, a svi problemi se umnožavaju kada se međusobno svađaju sve vreme. Ako ne preduzmete mere na vreme, njihove svađe će se vremenom pogoršavati.

Kao i sva druga braća i sestre, i blizanci se svađaju i to prilično često. Ove tuče počinju kada su mališani; oni se bore za male probleme poput guranja ili nedelenja omiljene igračke za igru. Njihov način borbe može biti drugačiji, kao što su udaranje, ujedanje, čupanje za kosu, grebanje po rukama i plakanje. Ova faza svađe u tuče je sasvim normalna, i deo je njihovog odrastanja, kada uče da pregovaraju jedni sa drugima. Ova faza rivalstva između braće i sestara blizanaca pomaže im da istraže i formiraju sopstveni identitet i proći će kako vreme bude prolazilo.

Kako se nositi sa rivalstvom i borbom između blizanaca

Iako rivalstvo blizanaca u početku nije velika briga, roditelji bi trebalo da budu u stanju da se nose sa tim i osiguraju da to ni na koji način ne utiče na njihov odnos. Sledeće testirane i dokazane tehnike će vam pomoći da upravljate njihovim svađama i povratite mir u kući:

1.Uvažite oboje

Kad god vidite da je svađa u toku, instinkt je da odmah uskočite između kako biste disciplinovali svoje blizance. Da biste bili pošteni prema njima, dajte im priliku da govore. Prvo, jednom klincu dodelite ulogu počinioca, dok drugi postaje žrtva. Kasnije promenite uloge. Na ovaj način će oba deteta dobiti priliku da govore iz svog ugla, a onda možete odlučiti. Kada se bavite blizancima, važno je da budete fer prema njima. Favorizovanje jednog deteta uvek će dovesti do toga da se drugo oseća loše, a njegovo loše ponašanje može da pogorša. Zato je važno uvažiti ih i pomoći im da shvate svoju grešku.

2. Budite dosledni

Nedoslednost sa pravilima, kao što je stvaranje pravila jednog dana i njihovo kršenje sledećeg dana, često je uzrok rivalstva među braćom i sestrama. Dakle, vaša je odgovornost da osigurate da se vaši blizanci pridržavaju pravila. Objasnite im zašto njihovo ponašanje nije ispravno. Nedoslednost sa pravilima će ih zbuniti i neće razumeti razliku između ispravnog i pogrešnog. Takođe, uverite se da su pravila ista za oba deteta.

3. Izađite iz kuće

Jedan od najboljih načina da se nosite sa svađama između blizanaca (ili sve dece, u tom slučaju) je da izađete iz kuće. Ako ste zabrinuti da će ovo izložiti borbe spoljnom svetu, izdržite to neko vreme. Jednom kada izađete i zakoračite u novo okruženje, to će ih smiriti i učiniti čuda za njihovo loše raspoloženje. Možda su predugo ostali u zatvorenom prostoru i treba da sagore taj višak energije. Jednostavna šetnja po komšiluku ili preseljenje u drugu prostoriju može napraviti razliku.

4. Držite ih odvojeno neko vreme.

Blizanci imaju tendenciju da uče i igraju se zajedno, bilo u školi, vrtiću ili sa svojim zajedničkim prijateljima. Kod kuće se ne razlikuje, pa tako provode veći deo dana nervirajući jedni drugo. Ako ste sve pokušali bez kraja, pokušajte da ih razdvojite. Ako je jedno neko vreme napolju, drugo dete neće imati s kim da se svađa, pa će u vašem domu biti mirno okruženje. Takođe, kako kaže stara poslovica, „Udaljenost čini da srce raste“, ako ih razdvojite, mogu nedostajati jedno drugom, a nikad se ne zna, možda će prestati da se svađaju.

5. Budite mirni

Ako želite da sprečite svoje blizance da se svađaju, ne povisujte ton. Ako vičete ili vičete na njih, mogli bi da vas imitiraju da vam idu na živce. Dakle, pokušajte na drugi način. Nekoliko puta duboko udahnite ili slušajte muziku. Izađite iz sobe u kojoj se svađaju i pustite ih da sami shvate kako da reše problem. Održavajte svoj mir; postaćete uzor svojoj deci, a oni će naučiti da upravljaju svojim osećanjima i emocijama posmatrajući vas.

6. Posvetite individualnu pažnju

Moćan metod za sprečavanje većine nesuglasica i svađa je da se blizancima posveti jednaka i individualna pažnja. Možete provesti vreme zajedno rešavajući zagonetke ili čitajući knjigu. Uradite bilo šta što je za njih „posebno vreme“. Uvek se preporučuje vreme jedan na jedan da bi se osećali voljeno kao pojedinci, što poboljšava njihov odnos kao blizanaca.

7. Pregovarajte

Pokušajte da stvorite pogodnu situaciju za svoje blizance u svakoj aktivnosti koju odluče da rade zajedno. Ovo može učiniti čuda u održavanju mira između njih veći deo dana. Dozvolite jednom da odabere koju igru će prvo igrati, ali onda mora da pristane da igra igru koju je izabrala drugi. Ohrabrite ih da se smenjuju u svemu što rade i nežno ih vodite ka pobedničkom zaključku.

8. Upozorite ih

Kao roditelji, vaša je odgovornost da naučite svoje blizance da sami rešavaju sukobe. Većina blizanaca će želeti da se igraju zajedno, što će u jednom trenutku dovesti do sukoba. Upozorite ih da će, ako budete morali da intervenišete sledeći put, morati da provedu sat vremena igrajući se ili radeći stvari sami. Ovo menja njihovo ponašanje i smanjuje tuče.

9. Učite uzrok i posledice

U veoma mladoj dobi, deca retko shvataju efekat svojih postupaka na drugog, poput ujeda i guranja. Napravite tužno lice i recite: „Oh! To je zaista bolelo.” kada jedan od njih gurne ili ujede drugog. Lagano gurnite detetovu ruku na zube kako biste pokazali da ujedanje mnogo boli ili oponašajte radnju svojim ustima.

10. Eliminišite okidače

Potražite stvari koje bi mogle izazvati gadnu svađu između njih dvoje. Kao roditelji, bićete svesni igračaka, igara ili knjiga koje mogu delovati kao potencijalni okidači, pa se pobrinite da nikada ne budu ostavljeni sami sa njima. Blizanci takođe imaju tendenciju da se svađaju kada su umorni, pa ostanite tu kada mislite da će se to dogoditi. Ovo olakšava život svima.

Tagovi:
Pročitajte još: