Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

10 stvari koje beba treba da radi sa 3 meseca: Podiže glavicu, pokušava da se okrene, brblja, smeši se…

Mama i beba

U prvim danima života, beba uglavnom spava, jede, plače i nekontrolisano maše rukicama i nogicama, a tek vremenom ona stiče neke veštine.

“Da bi usavršila ovu ili onu veštinu, neophodno je da beba svesno kontroliše svoje mišiće”, kaže pedijatar dr Elena Pisareva za noviteroditeli.bg.

Voljni pokreti su povezani sa kontrakcijama mišića, a za te kontrakcije su odgovorni impulsi koji se prenose do mozga kroz nervna vlakna. Mijelinski omotač nervnih vlakana omogućava da se impuls prenese do mozga, a da se usput ne “raspe”.

“Bebe se rađaju bez mijelinskog omotača, zato ne umeju da adekvatno koriste ruke i noge. Impulsi ne stižu do mišića i zato bebe ne mogu svesno da kontrolišu mišiće”, objašnjava pedijatar Pisareva, dodajući da se omotač formira posle rođenja.

“Njegovo sazrevanje ide od vrha ka dole, zato dete najpre prvo počinje da drži samo glavicu, pa da se oslanja na ruke, zatim sedi, pa tek onda hoda”.

Već sa tri meseca, kod beba je primetan veliki napredak u razvoju, a evo koje veštine beba do tog perioda stiče:

Podiže i drži glavicu kada leži na stomaku, pokušava da se osloni na podlaktice dok leži potrbuške.
Kada je držite uspravno u naručju, drži glavu stabilno.
Fiksira pogled na predmete i lica, istražuje ih pogledom.
Okreće glavu prema svetlosti ili zvuku.
Pokušava da se okrene na leđa i na bok.
Fokusira i sluša zvuke.
Aktivno brblja, oglašava se proizvodeći razne zvuke.
Nasmeši se u komunikaciji sa odraslima.
Prepoznaje lice svoje majke i drugih poznatih lica, reaguje na njih – aktivno maše rukicama i nogicama, proizvodi zvuke, smeši se.
Uzima predmete i pokušava da ih stavi u usta.
Imajte na umu da su veštine koje beba treba da usavrši u prva tri meseca samo orijentir u dečjem razvoju, te da ako mališan do tog uzrasta ne radi jednu ili dve stvari sa ove liste, to ne mora ništa da znači. Svakako, ako postoji bilo šta što vas brine u razvoju vašeg deteta, najbolje je da se konsultujete sa stručnim licem.

Tagovi:
Pročitajte još: