fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

10 stvari koje otac nikada ne treba da kaže sinu: Može da vam izleti ali može i da jako škodi detetu

otac i sin

Prema studiji objavljenoj u Acta Pediactrica, veća je verovatnoća da će deca uspeti kasnije u životu ako su njihovi očevi prisutni i ako saopštavaju važne informacije na efikasan način u redovnim intervalima. Na primer, ako grdite svoje dete u vreme velikog stresa, ono će upiti vaše verovatno zle reči i sve će ispasti još gore. Da biste bili sigurni da govorite samo najbolje stvari u najboljim trenucima, klonite se ovih negativnih fraza na svoje dete.

1. Ja ti sve kupujem

Vi obezbeđujete dobar deo prihoda da biste izdržavali svoju porodicu, a pritom ste potpuno nesebični i puni ljubavi. Ali ako ovo kažete svojoj deci samo će ih naterati da se osećaju konstantno nezahvalno, čak i ako nisu, kaže dr Bred M. Ridi, suosnivač i klinički direktor programa Evoke Therapy Programs i autor knjige The Journei of the Heroic Roditelj: Borba vašeg deteta i put kući .

2. Četvorka je u redu, ali petica je bolja

Prema studiji objavljenoj u Journal of Personaliti and Social Psichologi , stavljanje naglaska na ocene i akademsko postignuće od malih nogu će zapravo učiniti da vaše dete ima lošije rezultate u školi. Iako je lepo misliti da je vaše dete genije, bolje je da ga ohrabrite da ne uspe i da se bavi drugim kreativnim poduhvatima.

3. Nije to tako važno

Kada je vaše dete pod stresom zbog nečega, može biti lako odbaciti probleme koji vam ne deluju tako stresno. Nažalost, ova praksa može učiniti da se vaše dete oseća stid zbog posedovanja emocija i anksioznosti. Umesto da sramotite njihove emocije, priznajte im i otvoreno pričajte o njihovim osećanjima.

4. Ništa ti ne fali

Kada vaše dete pati od bilo kojeg broja povreda – od blagih ogrebotina kolena do slomljenih kostiju – poslednja stvar koju želite da uradite je da ignorišete bol. U stvari, to nije u redu. U ovim situacijama, važno je ostati strpljiv i potvrditi njihova osećanja, kaže Deniz Danijels, stručnjak za roditeljstvo i razvoj dece i pronalazač Moodstera .

5. Tako si lenj

Pokušaj da motivišete svoje dete ovom uvredom samo će ga učiniti manje voljnim da radi više. Često postoji valjan razlog zašto su lenji u vezi sa određenom temom, sportom ili hobijem, a vaša je dužnost kao roditelja da dođete do korena problema.

6. Prestani da budeš takva beba

Ponovo, u svakoj situaciji, priznajte osećanja vašeg deteta, kaže Daniels. I zapamtite, vaše dete se ponaša kao dete jer je još uvek dete. Ne možete očekivati da će se nositi sa svakom situacijom sa zrelošću koju još nemaju.

7. Dok živiš pod mojim krovom, poštuješ moja pravila

Pretnja svom detetu na ovaj način čini da se oseća kao da nije dobrodošlo i često je prazna pretnja za početak, jer ionako nije verovatno da ćete izbaciti svoje dete iz kuće zbog malih prekršaja, kaže Pončer.

8. Isti si kao tvoja majka

Nema ničeg goreg od istovremenog poništavanja supružnika i deteta ovom linijom. I, prema Kristal Rajs, licenciranom socijalnom radniku, dečijem terapeutu i ​​konsultantu u Insieme Consulting-u, ova izjava čini da se vaše dete oseća prinuđenim da izabere stranu ili pogleda da udovolji jednom roditelju.

9. Dečaci treba da uzvrate

Ako je vaše dete maltretirano, može biti lako reći mu ili njoj da uzvrati. Prema članku CNN-a, učenje vaše dece da uzvrate udarac (bilo fizički ili metaforički) samo ih uči da koriste nasilje umesto da mirno i logično rešavaju probleme.

10. Tata ne radi ništa

Ne treba da vam kažemo da očevi mogu značajno da oštetete dete. Kada niste tu ili odlučite da ćutite tokom važnih trenutaka, to može ozbiljno da naruši samopoštovanje i poverenje vašeg deteta, pokazalo je istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta Prinston, Univerziteta Kornel i Univerziteta Kalifornije u Berkliju.

Tagovi:
Pročitajte još: