Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

10 stvari kojima treba naučiti tinejdžere

U komunikaciji s tinejdžerima najvažnije je strpljenje, a pored toga je neophodno objasniti im da ćete ih uvek podržavati, jer je to najpouzdaniji način da vam dete veruje i otvori vam se kad god ima neki problem ili nedoumicu.

Postoje određena znanja o životu i individualnosti koje je najbolje čuti od roditelja iz razloga što će ih tako tinejdžer shvatiti ozbiljno. To podrazumeva deset ključnih tema, a dr Melisa Holms, koosnivač edukativnih programa o zdravlju adolescenata Girlology and Guyology, izdvaja sledeće:

1. Stani i ramisli.

Tinejdžeri prilično rizikuju na mnogim poljima i to je sasvim u redu. Sastavni deo odrastanja je probanje novih stvari i rizikovanje. Međutim, deca ovog uzrasta često reaguju impulsivno, što neretko dovodi do nevolja.

Zbog toga je neophodno objasniti tinejdžerima da ponekad moraju da zastanu i razmisle o tome šta će biti njihov naredni korak, objašnjava dr Melisa Holms.

“Potrebno je da tinejdžeri shvate kako ‘zakočiti'”, ističe ona. “Najbolje mesto da se to uvežba su društvene mreže.”

Dakle, za početak objasnite svom mališanu da je, pre nego što objavi neku fotografiju ili tekst, potrebno da razmisli o tome kakve to posledice ima – postoji li rizik da će on biti povređen, da će povrediti druge i da li je sve to vredno.

2. Prati svoj instinkt.

Iako je važno poslušati savet roditelja, nastavnika, trenera i prijatelja, sopstveni instinkt je ponekad najbolji saveznik u savladavanju prepreka i pronalaženju izlaska iz neprijatnih i problematičnih situacija.

Zato objasnite svom mališanu da je on sam sebi prilično dobar drugar i da treba da ima samopuzdanje i veruje u ispravnost svojih odluka.

3. Kada pomisliš da “svi to rade”, proveri činjenice.

Ukoliko malo bolje razmisli, vaš tinejdžer će primetiti da “to” ne rade baš svi, bez obzira na to da li je reč o konzumiranju alkohola, droge, upražnjavanju seksa ili ismevanju nekog vršnjaka.

Čak i kada bi “svi to radili”, zbog čega on mora da bude baš svi?

4. Odluči kada je vreme za stupanje u seksualne odnose.

Ovo možda zvuči pomalo rizično jer nema mnogo roditelja koji žele da svojim tinejdžerima usade ideju o upražnjavanju seksa, ali donošenje odluke može biti veoma značajno.

“Tinejdžeri nisu najbolji u tome da samostalno donesu odluku”, napominje dr Holms i dodaje da odsustvo plana može izazvati ishitrene reakcije i ranije donošenje određenih odluka nego što bi učinili kada bi imali dugoročan plan.

5. Vežbaj kako ćeš reći “ne”. Pronađi svoj način.

Čak i odraslima je ponekad teško da nešto odbiju, zbog čega je ovo važno pitanje za tinejdžere i adolecente.

Bez obzira na to hoće li način vašeg deteta biti “Ne mogu sad” ili “Ne, hvala, ne želim to”, važno je pronaći pravi način da dete nešto odbije kako bi okolina shvatila da je njegova odluka bespogovorna.

6. Ne pij lekove bez razloga.

Tinejdžeri sve ranije počinju s konzmiranjem droga, pokazala su naučna istraživanja. Uz to, kako bi izbegli sumnjive supstance koje prodaju preprodavci droge, oni neretko biraju lekove koji se dobijaju po receptu lekara: lekove protiv kašlja ili hiperaktivnog poremećaja.

Iz tog razloga je potrebno navići dete da se za lekove odlučuje samo onda kada su apsolutno neophodni jer se tako smanjuje mogućnost da ono stekne naviku da olako poseže za lekovima.

7. Alkohol je loš. Loš, loš, loš.

Objasnite svom tinejdžeru da 18 nije samo broj. Postoji razlog zbog čega je navršena osamnaesta godina vreme kada postajemo punoletni – mozak se još uvek razvija i napijanje na žurkama u osnovnoj i srednjoj školi može izazvati ozbiljne probleme u budućnosti.

8. Pronađi svoju strast.

Veoma je važno i reći tinejdžeru da pronađe neku aktivnost u kojoj zaista uživa i da u toj oblasti postane pravi mali stručnjak!

“Tako će dete naučiti da može da se oseti ispunjeno zbog stvari kao što su izvođenje nekih stvari, biti priznat, pomeranje granica, kreativnost, a ne seks, droge i drugi rizični metodi”, ističe Holmsova.

9. Svi grešimo, ali treba učiti iz svojih grešaka.

Holmsova za ovo navodi primer devojke koja je već stupila u seksualne odnose i kaje se zbog toga. Uloga roditelja, najčešće majke, u ovoj situaciji jeste da naglasi da kajanje ništa neće promeniti – to se već dogodilo i mesto mu je u prošlosti. Ali je je potrebno i istaći da je to odlična prilika za učenje. Možete reći: “Uradila si nešto i nije ti zbog toga drago, kaješ se. Sagledaj koje su posledice i razmisli dobro sledeći put – hoće li to biti dobra ideja ili još jedna greška? Zbog čega bi ponovila grešku?”

10. Volim te.

Ovo nije neki veliki savet koji će značajno uticati na ponašanje tinejdžera, ali je jedna od najvažnoijih stvari koje majke i očevi mogu reći svojoj deci.

Neumorno im ponavljajte da ih volite, poštujete i podržavate, da ste uz njih šta god da se dogodi.

Preuzeto: Yumama.com

Tagovi:
Pročitajte još: