Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

12 upozoravajućih znakova da je vaše dete depresivno – ne ignorišite ih

Tužno dete

Roditelji bi trebalo da obrate pažnju na ponašanje dece, naročito ako i sami pate od određenih psihičkih stanja kao što je depresija.

Reč je o ozbiljnom stanju koje zahteva lečenje, a ne promjeni raspoloženja koja će s vremenom nestati. Kako navodi klinička savetnica za mentalno zdravlje Darlin Kler, depresija kod dece može nastati kao posledica odvajanja od roditelja ili skrbnika, bolesti ili ozlede te zlostavljanja ili zanemarivanja u detinjstvu.

Ponekad čudne situacije mogu uzrokovati da deca dožive simptome depresije, poput saobraćajne nesreće ili svedočenja porodičnom nasilju. Kada su promene u ponašanju dojenčeta ili deteta dovoljno ozbiljne da zabrinu roditelje, vreme je da se obratite pedijatru ili stručnjaku za mentalno zdravlje dece.

Znakovi da je vaše dete depresivno su: beznađe i tuga, niska energija ili umor, plakanje, socijalno povlačenje, poteškoće s koncentracijom, apetit i obrasci spavanja koji su se promenili, bolovi u stomaku, bolovi u mišićima ili glavobolja, neka deca postanu preterano osetljiva, neraspoložena ili ljuta, zaostajanje u školi, poremećaji u ishrani, samopovređivanje i suicidalne misli ili ponašanja.

Deca ne moraju nužno imati sve ove simptome, ali roditelji bi trebalo da primete neke zabrinjavajuće promene. No, dobra vest je da je ovo stanje kod dece moguće izlečiti.

Ako je reč o genetskom problemu, lekovi mogu pomoći da se stabilizuje raspoloženje. Roditelji bi trebalo da obrate pažnju na potencijalne opasnosti antidepresiva za decu. Neka deca reaguju na antidepresive tako da postanu depresivnija i potencijalno suicidalna.

Tagovi:
Pročitajte još: