Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

3 imena koja znače da je dete najlepši dar: Popularna su u Srbiji – daju se ćerkama i sinovima koji su “poklon sa neba”

Dete

Simbolika imena je ono što je uvek zanimljivo, bez obzira da li biramo ime za bebu ili upoznajemo osobu sa novim imenom. Postoje neka poznata i uobičajena imena o čijem značenju nikada nismo razmišljali, a jedno od njih su imena koja u sebi sadrže reč ili simboliku “dar”.

Jedno od njih je često muško ime Darko koje potiče iz reči dar (darivati), u prenosnom značenju – nesebičan u dobročinstvu. Ukoliko se izvodi iz latinske reči “donatus”, znači da je to “onaj koji je darovan”.

Drugo žensko ime koje u sebi sadrži reč “dar” danas je često izbor mnogih roditelja – Darija. Ovo ime potiče od grčke reči ili imena “Dareios”, što znači imati, posedovati, davati, darivati… Takođe, ima i slovensko poreklo od reči “dar”, pa predstavlja dar sa neba koji je dat roditeljima ili devojlčicu koja je darovita.

Danas je jedno od najpopularnijih ženskih imena ime Teodora. Ovo je ime grčkog porekla koje potiče od elemenata “theos” što znači “Bog” i “doron” što znači “poklon”; pa je značenje imena Teodora zapravo “Božji dar”. Roditelji ovo ime često daju deci koju su dugo i željno iščekivali.

Tagovi:
Pročitajte još: