Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

3 načina da reagujete na agresiju: Nikako ne uzvraćajte istom merom

Agresivno dete

Postoje tri glavna mehanizma za izražavanje agresije:

fizički – dete se tuče, baca predmete itd.
verbalno – psuje roditelje, vređa…
manipulacija – situacija u kojoj dete “postavlja ultimatum”: “radi ono što želim, ili ću sedeti i plakati.”
Dete se nekad ponaša na ovaj načine razumejući svoje reakcije kao i posledice, a zadatak mudrog roditelja je da mu objasni njegova osećanja i nauči ga da ih ispravno izrazi. Od reakcije odraslih na dečiji bes zavisiće njegovo dalje ponašanje u trenucima agresije. Uz pravu reakciju mame i tate, dete će formirati prave stavove u vezi sa svakom od emocija, a u odraslom životu neće biti poteškoća u društvenoj sferi.

Kako roditelji treba da se ponašaju kada su suočeni sa dečjom agresijom? Preporučljivo je objasniti detetu njegova osećanja u svim varijantama agresije. Možda jednostavno ne razume, na primer, da je ljut na svoju majku ne zato što mu je majka loša, već zato što ne daje slatkiše.

3 pogrešne reakcije na dečju agresiju:

1. Odgovarate agresijom – Dete je potpuno zavisno od roditelja i stoga nije u stanju da brani svoje granice. Sigurno će izgubiti sukob, i biće mu krajnje neprijatno, a nećete rešiti situaciju.

2. Predajte se detetu – Time se ruši hijerarhija u porodici, i pokazuje pogrešan primer ponašanja.

3. Ignorišete – U ovom slučaju, nerešen problem postaje ključ za dalje probleme.

Ako odrasla osoba neadekvatno reaguje na dečju agresiju, dete može usvojiti pogrešne obrasce komunikacije. Iz takvog vaspitanja nastaju teškoće sa kojima se dete suočava tokom odrastanja, ali imaće i izazove u komunikaciji sa drugima u odraslom dobu.

3 dobre reakcije na dečju agresiju:

1. U slučaju fizičke agresije od strane deteta: agresivne akcije deteta moraju biti zaustavljene, da bi se pokazala snaga. Na primer, uhvatite dete za ruke (snažno ga pritisnite na sebe) i sačekajte dok se ne smiri. Neophodno je pokazati da je odrasla osoba jača, ali da neće odgovoriti agresijom na agresiju.

2. Uz verbalnu agresiju (dete psuje roditelja): pokažite oštar stav i hitnu kaznu . Roditelj treba da prenese detetu misao “Ja sam ti autoritet, ne treba da se usuđuješ da mi to kažeš”. Kazna se može primeniti na taj način da detetu uskratite igračku, odlazak u park, crtaće…

3. Manipulativna agresija – I u ovom slučaju morate zauzeti čvrst stav i objasniti ga, ali bez kazne. Nema smisla kažnjavati, jer dete to čini uglavnom nesvesno.

Tagovi:
Pročitajte još: