Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

3 položaja u kojima beba najlakše podrigne: Ako to ne upali, evo kako da joj pomognete da izbaci gasove

Beba plače

U prvim mesecima jako je važno da beba podrigne posle obroka jer se time smanjuju šanse za bolne gasove i grčeve. Međutim, sve mame i tate znaju da podrigivanje ne ide uvek tako lako, pa ponekad bebu moraju dugo da nose uspravljenu čekajući da se konačno čuje taj zvuk izbacivanja vazduha.

Dobra vest je da postoje neki položaji i trikovi koji bi to mogli da vam olakšaju.

1. Položaj na ramenu je najčešći, a da biste bebu postavili u taj položaj, potrebno je da njenu bradu naslonite na vaše rame, dok joj pridržavate glavicu i pazite da joj telo bude u uspravnom položaju. Na ovaj način će vazduh koji je beba progutala tokom hranjenja lakše izaći.

2. Položaj u krilu podrazumeva da bebu naslonite na svoju butinu, tako da bude u okrenuta stomakom prema vašim nogama, a za to vreme joj pridržavate bradu.

3. Sedeći položaj je pogodan za nešto starije bebe, koje nisu norođenčad. Postavite bebu da vam sedne u krilo, tako da vam bude okrenuta leđima, a zatim je nagnite blago unapred i nežno tapkajte po leđima nekoliko minuta.

Imajte na umu da će neke bebe podrignuti već tokom hranjenja, neke tek kasnije, a vi ćete vremenom shvatiti kojoj od te dve grupe pripada vaš mališan. I beba će vam davati signale, pa nervoza, plakanje ili grčenje tokom hranjenja mogu da budu znak da treba da je podignete da podrigne, a možda čak i bljucne.

Plakanje, grčenje i izvinjanje leđa, privlačenje nogu ka stomaku ili stiskanje pesnica su znaci da bebu najverovatnije muče grčevi. U tom slučaju može pomoći da je stavite da legne na leđa i nežno joj masirate stomak ili joj pomerate nogice kao da vozi bicikl, kako bi se oslobodili gasovi.

Tagovi:
Pročitajte još: