fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

3 posebna i zaboravljena ženska imena na slovo V: Imaju moćna značenja – kraljica, carica i ona koja sve vidi

Devojčice

Mnoga stara imena koja su bila zaboravljena sada se vraćaju u modu. Umesto kratkih i modernih imena poput Tee, Une, Mie, mnoge devojčice danas nose starinska imena koja su unikatna i imaju lepo značenja.

Ukoliko tražite posebno mesto za svoju devojčicu na spisku srpskih imena, dajemo vam ideju za tri stara i lepa koja počinju na slovo V:

1. Vlatka – Potiče od reči “vlast”, a u prenesenom značenju znači “ona koja je možna” i “ona koja vlada”. Vlatka je samostalno ime koje ima svoje značenje i poreklo. Prema nekim izvorima, ime Vlatka potiče od staroslavenskog imena Vlatimir, koje se sastoji od dve reči: “vlast” što znači vladati i “mir” što znači mir. Stoga bi se ime Vlatka moglo prevesti kao “vladajući u miru”

2. Vaska – Skraćeni oblik imena Vasilije. Ovo je varijanta grčkog muškog imena koje potiče od grčke reči “basileios”, što znači “carski”, “kraljevski” Takođe predstavlja varijantu engleskog imena Basil, koje označava i biljku bosiljak.

3. Vida – Staro slavensko ime koje vodi poreklo od osnove “videti” (vidak). Takođe, može da bude izvedeno i iz latinskog “vita” u značenju “život”. Dovodi se u vezu i sa velikim praznikom Vidovdan.

Tagovi:
Pročitajte još: