fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Besramni udari na predsednika! Dok je Vučić odlučno zaštitio Srbiju, pojedini mediji izveštavali da je “otišao na raport” kod ruskog ambasadora

Predsednik Srbije

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je kao zlonameran pokušaj dela opozicionih medija, da kao “odlazak na raport” predstave susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Hračenka, a koji je usledio nakon Samita u Atini gde je usvojena zajednička Deklaracija i gde se Vučić sastao sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Politikolog Zoran Milosavljević smatra da takve ocene susreta predsednika i ambasadora Rusije u Vili Bokeljka, a koji potiču opozicionih medija, predstavljaju pokušaj inverzije činjenica i izvrtanja ruglu ne samo institucije predsednika, već i države.

Vuk Stanković i Milosavljević reagovali su povodom navoda da je “Vučić na raportu kod ambasadora Rusije posle sastanka sa Zelenskim”, i pitanja da li je to Vučić morao da objašnjava podršku hapšenju (ruskog predsednika Vladimira) Putina.

Stanković za Tanjug kaže da takvi stavovi predstavljaju deo propagande i zlonamerno i krajnje pojednostavljeno čitanje duha i slova Deklaracije iz Atine.

– Tom Deklaracijom potvrđena je podrška evropskom putu Srbije, međunarodnom pravu i očuvana je neutralna pozicija Srbije u ukrajinsko-ruskom ratu. Podrška suđenjima za ratne zločine kontinuitet je naše politike sa prethodnim decenijama kada smo aktivno sarađivali sa Haškim tribunalom, podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine je principijelan stav, posebno važan zbog protivljenja nezavisnosti Kosova i najzad, Srbija nije uvela sankcije Rusiji, što je takođe principijelno pitanje i pitanje naših bilateralnih odnosa sa Rusijom – naveo je on.

Prema rečima Stankovića, susret Vučić -Zelenski deo je diplomatske aktivnosti i koliko se moglo videti razgovor je bio otvoren i korektan, uprkos nekim razlikama.

Aleksandar Vučić, Volodimir Zelenski Foto: Twitter Printscreen/@ZelenskyyUa
– Srbija nije neprijatelj Ukrajine, Srbija ne podržava rat, ali Srbija neće biti pitana ni o kraju rata, ni konačnom rešenju – naveo je analitičar i naglasio da konstrukcija opozicionih medija vezana za susret predsednika Srbije i ambasadora Bocan-Harčenka predstavlja deo propagande i to antisrpske, a toliko i antiruske, jer se napada “državna orijentacija u delikatnom političkom trenutku i to politička orijentacija vlasti koja ima izvorno demokratski legitimitet”.

Stanković dodaje da Vučiću u Atini nije bilo lako da odbrani naše interese, jer su pritisci da Srbija zauzme antiruski stav konstantni kao što su stalni pritisci da prizna kosovsku nezavisnost.

– Racionalno i odlučno Vučić je zaštitio Srbiju. Ostaje otvoreno pitanje mimo negativne kampanje NOVA S, da li je NOVA S politički akter ili medij i šta je, iznad svega, alternativa balansiranoj i neutralnoj poziciji naše države? – rekao je analitičar i dodao da ipak odgovor na ta pitanja nismo dobili i nećemo.

Politikolog Zoran Milosavljević smatra da takave ocene susreta predsednika i ambasadora Rusije predstavljaju inverziju činjeničnog stanja i da oni stvaraju konfuziju kod građana. On naglašava da građani moraju da znaju da mediji moraju da se bave istraživačkim novinarstvom, a ne naručenim.

– Vidimo pokušaj inverzije, i pokušaj ruženja institucija, na prvom mestu institucije predsednika pa onda i Ustava Srbije, što nije benigno – ocenio je politikolog i naglasio da bi insitucije morale da reaguju.

Milosavljević je u izjavi za Tanjug dodao da upravo baš takvo pisanje pokazuje slobodu medija u Srbiji. Da bi građanima bilo jasnije, kaže važno je da se razume delovanje opozicionih medija, da se vidi gde su registrovani, tako će znati da se ne radi o domaćim medijima.

– Kada na taj način pokušavate da unizite predsednika Republike, ma ko on bio, a u ovoj situaciji je to Aleksandar Vučić, moramo da znamo da se ne vodi hajka na Vučića već na predsednika. Ovo je i napad na državu. Kada neko napise naslov predsednik ide na raport, to znači da Srbija ide na raport kod stranog ambasadora i to je inverzija i vređanje institucije predsednika i Ustava Srbije – rekao je on i dodao da insitucije moraju da nađu način i da reaguju kako bi se ovakvi pokušaji stopirali.

Podsetio je da je odnos predsednika prema stranim ambasadorima propisan zakonom RS.

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Vili Bokeljka sa ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom o, kako je naveo, svim aktuelnim regionalnim i globalnim pitanjima i potvrdio nameru Srbije da nastavi da održava skladne odnose sa Rusijom.

– Diskutovali smo, takođe, o širokom spektru bilateralnih tema i potvrdili našu nameru da nastavimo da održavamo skladne odnose sa Ruskom Federacijom – dodaje se u objavi.

Tagovi:
Pročitajte još: