fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

(VIDEO) Otvorena izložba „Od zločina magije do umetnosti farmacije“

Otvorena izložba „Od zločina magije do umetnosti farmacije“

U Gradskom muzeju Sombor, otvorena je izložba „Od zločina magije do umetnosti farmacije“. Izložbu je svečano otvorio direktor ove ustanove, David Firanj, dok je ispred Grada Sombora, prisustvovala članica Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja, Anita Stojakov.

David Firanj, direktor Gradskog muzeja, istakao je da je viša kustoskinja, Nada Putica, koncipirala izložbu da se dobije jedan sadržajan i sveobuhvatan pregled razvoja somborskog apotekarstva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)

„Muzej se odlučio za ovu izložbu zato što smo pre dve godine, od gospođe Vesne Jovanović, nekadašnje vlasnice Apoteke „Zlatni lav“ dobili značajne predmete u vidu stojnica, apotekarskog nameštaja, pribora, raznih avana, i uopšte materijala koji su se koristili u istoriji somborskog apotekarstva. Mislim da je izložba pre svega bogata značajnim eksponatima koji imaju izuzetne vrednosti na koje smo mi ponosni što se oni nalaze u našem u našoj etnološkoj zbirci. Da publika osim toga što može da se upozna sa istorijom farmaceutske delatnosti na našem tlu takođe može da vidi i značajne eksponate kojima je Sombor u poslednjih dve godine obogatio svoje zbirke“, rekao je Firanj i dodao, da ovom izložbom Gradski muzej završava obeležavanje 140 godina muzejske delatnosti.

„Želim da se zahvalim Gradu Somboru koji nam je pomogao da ovuu, značajnu godinu za naš Muzej, proslavimo na jedan dostojanstven način u skladu sa statusom koji naš Muzej ima, a to je status regionalnog muzeja koji baštini kulturna nasleđa za čitavog Zapadnobačkog okruga“ , istakao je direktor Gradskog muzeja.
Svi zaineresovani građani, izložbu mogu da pogledaju do 31. januara naredne godine.

Tagovi:
Pročitajte još: