fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

4 tipa loših roditelja koji negativno utiču na svoju decu: Psiholog otkriva ovakvo vaspitanje ne donosi nikakvu korist

Dete i mama

Američki psiholog Elizabet Linli identifikovala je 4 tipa roditelja koji imaju negativan uticaj na svoju decu, piše Parents.ru. Oni su, svesno ili ne, izabrali taktiku ponašanja koja ne donosi nikakvu korist. Evo o kakvim roditeljima je reč:

1. Kritičar
Ovaj roditelj je uvek nezadovoljan svim. Čak i ako dete postigne uspeh, i dalje će videti samo nedostatke. Ako je dete dobilo ocenu “5”, reći će mu: “Zašto nemaš maksimalno poena? Da li si se trudio?” Koliko god se deca u takvoj porodici trudila, ma koliko dobro izgledala, stalno će im se govoriti: “Ali ovde je moglo bolje.” Lista zahteva se nikada neće završiti.

Takvi roditelji mogu odgajati dvoje vrste dece:

Prvi postaju perfekcionisti i ceo život teže nedostižnom idealu.
Ovi drugi, naprotiv, odustaju i radije ne rade ništa.

2. Ekstremno kontrolisanje
Ako pročitate znakove manipulatora, primetićete da odgovaraju ovom tipu roditelja. Svoju decu stalno nazivaju nezahvalnom, izjavljuju da su ceo život žrtvovali za njih (iako to niko od njih nije tražio). Kao rezultat toga, kod dece neguju kolosalan osećaj krivice, sa kojim se veoma teško boriti.

Čak ni pokušaji samostalnog života za naslednike takvih roditelja ne završavaju se dobro. Takvi ljudi drže sve blizu sebe na uzici. Taman kada “nezahvalna” ćerka poželi da živi svoj život, majka “mučenica” ima neki zahtev od nje, jer joj je ona “dužna”. I opet zahteva brigu.

3. Previše zaštitnički nastrojeni
Ovih dana su se promenili stavovi prema vaspitanju dece. Roditelji skloni preteranoj zaštiti ovaj princip shvataju doslovno. Kontrolišu svaki korak deteta, skoro do 14. godine, vode ga svuda za ruku, previše ga štite.

Ako takav roditelj ne može da spreči ogrebotine i modrice, onda će ograničiti slobodu deteta koliko god je to moguće, tako da je manja šansa da dobije udarce. U svim drugim oblastima takođe funkcioniše ovo: “ne budite prijatelji, nemojte se zaljubljivati, inače će vas izdati.” Kasnije dete odrasta, ali nije u stanju da samostalno donosi odluke, jer je majka uvek mislila umesto njega.

4. Vrući i hladni roditelj
Ovaj roditelj može da se promeni od ljubavi i brige do ogorčenog i uvređenog. Sa takvim roditeljima deca ne mogu da shvate da li ih vole ili mrze. Pre pet minuta su vas hvalili za dostignuća, a sada vas grde što ste slučajno prolili piće. Živeti sa ovakvim voljenima je kao hodanje po ivici. Možda će sve uspeti, možda ne. Ovo izaziva stalni stres kod deteta.

Psiholog Elizabet Linli podseća da nekorektno ponašanje roditelja dovodi do psihičke traume kod dece, što se oseća do kraja života. U budućnosti, starija deca mogu preneti ovo ponašanje na druge ljude. Sve odnose tumače kroz prizmu iskrivljene percepcije, budući da ne poznaju drugi, adekvatan model ponašanja.

Tagovi:
Pročitajte još: