Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

5 grešaka u odgajanju dečaka: Zbog njih izrastaju u nezrele osobe koje ne umeju da se “snađu” u životu

dečak

Lepo je i dobro na neki način ostati dete i u odraslom životu. Međutim, nije ni lepo ni dobro kada se odrastao čovek ponaša kao malo dete, u smislu da beži od obaveza i odgovornosti, ne podnosi na najmanje neprijatnosti, jer to može da mu stvori probleme u svim sferama života.

S tim u vezi, kod dečaka se nekad razvija “sindrom Petra Pana”, odnosno odrastao muškarac se ponaša kao dečak i izbegava da preuzme odgovornost. Prema pisanju sajta Psychology Today, takav muškarac je nezreo, odbija da ozbiljno razgovara o budućnosti i ponaša se manje-više kao srednjoškolac, a koreni takvog ponašanja su u detinjstvu i nekim greškama u odgajanju.

Da biste pomogli detetu da izraste u samouverenu odraslu osobu, izbegnite neke greške koje mnogi roditelji nesvesno prave.

1. Samo vi donosite odluke

Naravno da ste vi kao roditelj odgovorni za svoje dete i da ono ne može da odlučuje samo o mnogo toga, ali dobro je da mu ponekad prepustite donošenje odluka, naravno onih nevažnih.

Kontrolisanje svakog aspekta njegovog života će dovesti do toga da dete sumnja u sebe, da se oseća zarobljeno, dok će mu s druge strane donošenje odluka, koliko god one nevažne bile, dati samopouzdanja da se ponaša u skladu sa svojim odlukama.

2. Odbijate njegove predloge

Uvek je to lakše reći nego uraditi, ali potrebno je da roditelji detetu daju dovoljno prostora, da poštuju njegove granice i ne narušavaju njegovu privatnost. Kako dete raste, ono sasvim prirodno, želi da ima sve više kontrole nad svojim životom.

Stručnjaci kažu da je važno da mu to dozvolite, ali naravno, da pratite sve njegove korake, tako da on ipak ne oseća kao da mu “bdite nad glavom”. Ukoliko ne poštujete detetov prostor i privatnost, može lako da izgubi poverenje u vas.

3. Ne dajete mu nikakve odgovornost

Dobro je da deca obavljaju neke kućne obaveze koje su u skladu sa njihovim godinama, u suprotnom, mogu da izrastu u osobe koje beže od odgovornosti.

Zato, učite dete da ujutru raspremi svoj krevet, neka ponekad sa vama priprema obroke, iznosi smeće, neka opere tanjir iz kojeg je jeo, nahrani kućnog ljubimca ili raspremi igračke…

Kućne obaveze čine da se deca osećaju kao deo porodice, pomažu da se oseća “odraslo”, ali ima daju i taj osećaj da ih roditelji poštuju zbog toga što rade. Sve to zajedno doprinosi da dete izraste u odgovornu i nezavisnu osobu.

4. Dajete mu sve što želi

Iz želje da budu dobri roditelji i da usreće dete, mnoge mame i tate svojim naslednicima daju baš sve što požele. Međutim, da bi dete vremenom sazrelo i odraslo, važno je da ima granice, da se nauči strpljenju, ali i da nauči da se potrudi kako bi dobilo ono što želi.

Kada dete ne nauči da ceni rad ili ne nauči da bude strpljivo, razvija se nezrelo ponašanje.

5. Štitite ga od neuspeha

Štićenje deteta od nekih izazova i neuspeha može da umanji njegovu otpornost i da zapravo spreči razvoj veština koje su mu potrebne da bi se nosilo sa različitim životnim situacijama.

Da, nije lako roditeljima da gledaju dete tužno, ali pustite svog dečaka ga da ponekad izgubi u društvenoj igri ili fudbalu, učite ga da se posle svakog pada podigne i da pokušava iznova dok ne uspe.

Tagovi:
Pročitajte još: