fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Voćni sokovi, na prazan stomak ili ne!?

Skorašnje istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Prinston ukazalo je da konzumacija voćnih sokova (i slatkiša uopšte) na prazan stomak negativno utiče na crevnu floru i celokupan metabolizam.

Da li voćni sokovi sokovi ili slatkiši utiču negativno ili pozitivno na crevnu floru i celokupan metabolizam?

Razna istraživanja pokazuju da voćni sokovi i slatkiši negativno utiču na metabolizam. Mnogi imaju naviku da pre doručka popiju sok na prazan želudac, na primer sok od pomorandže ili slično. Voćni šećer koji sadrži glukozu i fruktozu brzo stiže do tankog creva i nakon nekom određenog vremena ako se unese hrana u organizam, tanko crevo nije u stanju da preradi unetu fruktozu i tako dospeva u debelo crevo. Kad se to desi, fruktoza dolazi u kontakt sa “dobrim bakterijama” koje nisu u stanju da prerade taj šećer. 

domaci-sok-od-pomorandze-recept

Savet: Slatkiše, uključujući i voće, ne treba konzumirati pre jela, nego posle jela, ali samo u umerenim količinama. Noviji istraživači navodeda postoji suštinska fiziološka razlika u tome kako se prerađuju male količine šećera, i kako se prerađuju velike količine šećeraTako da prvo jedite pa tek onda sokove konzumirajte.

Piše: Vanja

 

Tagovi:
Pročitajte još: