Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

7 saveta kako da dete postane odgovornije

Škola

Deca često mogu da budu rasejena, da zaborave opremu za fizičko u školi, da zabpravljaju gde ostavljaju stvari ili da ih gube. Kako da im pomognete i naučite da budu organizovaniji i bolje brinu o svojim stvarima:

Savet 1. Recite sve naglas

Ako dete svuda zaboravlja igračke ili se vraća iz škole bez udžbenika i sveski, pokušajte da sa njim razgovarate o svim koracima koje pravi. Usmerite pažnju svog deteta na ono što treba da uradi pre nego što napusti školu ili vrtić. Na primer, uzmi torbu, pronađi svoju igračku, proveri broj udžbenika, pronađi one koji nedostaju.

Morate govoriti jednostavnim frazama koje će vam ostati u pamćenju. Na primer: “Ponesi sa sobom zečića i klikere. Završio si sa igrom – stavi zeca i klikere na svoju policu.”

Što češće imenujete stvari koje se mogu zaboraviti, veća je verovatnoća da će ih dete zapamtiti.

Savet 2. Prebrojite stavke

Prebrojite sa detetom sve stvari koje ponese sa sobom od kuće. Postavite uslov: proverite njihov broj pre izlaska iz škole ili vrtića. Koristite ovu tehniku pre odlaska na igralište ili posete.

Savet 3: Napravite spiskove

Svaki dan zapišite sve što dete ponese sa sobom, a ovaj spisakstavite tamo gde će se primetiti (na primer, u dečju pernicu). Ohrabrite decu da provere stavke na svojoj listi pre nego što napuste školu ili vrtić.

Ako dete još ne može da čita, nacrtajte: jednu lutku, dve olovke, jednu značku. Piktografija nije samo odličan način da povećate pažnju deteta, već i uzbudljiva igra. Najverovatnije će dete uskoro hteti i samo da nacrta takve liste, a povećavaće se i šanse da će biti manje izgubljenih stvari.

Savet 4: Igrajte igre memorije

Najjednostavnija igra se zove “Šta je nestalo?” Polažemo pet-šest predmeta na sto, dete ih gleda i okreće se. Zatim uklanjamo jednu stavku. Zadatak deteta je da kaže šta je nestalo. Postepeno, broj stavki na stolu se povećava.

Savet 5: Vežbajte tačnost

Red pomaže da se prevaziđe rasejanost. Naučite svoje dete da stavlja stvari na strogo određena mesta. Neka se svake noći seti da vrati sve što je uzeo.

Savet 6. Uklonite sve nepotrebno

Ne dozvolite svom detetu da ponese previše stvari od kuće. Pre polaska precizirajte šta će poneti, a u rancu ostavite samo najneophodnije stvari. Neka bude pravilo da u vrtić ili školu ponese ne više od jedne igračke.

Savet 7. Ne grdite

Nemoguće je prekoriti dete zbog gubitka stvari. Ne može se promeniti za jedan dan. Umesto toga, smislite igre i zadatke koji razvijaju svesnost. Neka to bude igra superheroja, čiji zadatak je da ne izgubi nijednu olovku u školi. Ili princeze, gde sve stvari u zamku treba da budu na njihovim policama.

Tagovi:
Pročitajte još: