fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

7 stvari koje će deca pamtiti o roditeljima kad odrastu

Porodica

Deca vas doživljavaju kao vodiča jer se nalaze u nepoznatom svetu, a događaje i osećanja iz detinjstva zauvek nose u sebi.

Svi imamo trenutke i događaje koje ćemo zauvek pamtiti bez obzira na to koliko smo godina imali, a poneki su i odredili naše buduće ponašanje u životu. Roditeljska reakcija na smrt bake ili dede, preseljenje u drugi grad, način na koji su se roditelji pozdravljali kada su došli kući s posla ili priča roditelja o rodbini nakon što su izašli iz kuće, sve to pamte deca.

Budući da neke stvari i emocije deca zauvek nose sa sobom, bilo bi dobro razmisliti kako odgajate svoje mališane i šta im ostavljate u nasleđe.

1. Iskustva koja ste doživeli zajedno

Možda se neće sećati svake igračke koju ste im kupili za njihov rođendan ili koliko ste im puta kupili sladoled, ali bez obzira na razlog neka stvari ostaju s osobom ceo život. Iskustva, više nego stvari, spajaju porodicu, tako će deca pamtiti kada su s vama bila na sladoledu, ali sećaće se vašeg društva, a ne sladoleda.

2. Vreme kada ste odložili uređaje zbog njih

Tako često posebne trenutke gledamo kroz našu telefonsku kameru i propuštamo male stvari koje nam deca pokušavaju pokazati, jer nismo dovoljno prisutni. Kada ste potpuno posvećeni detetu i odložite laptop ili pametni telefon, deca u tim trenucima osećaju da ste potpuno njihovi i da su voljeni. Oni znaju da ih volite sve vreme, ali u tim posebnim trenucima kada ste zajedno oni će primetiti da se brinete, pogotovo kada prestanete da proveravate svoju elektronsku poštu zbog njih.

3. Pozitivne reči upućene njima

U svetu u kome je reč ljubav počela da se koristi za sve reći „volim te“ nije nužno početak i kraj svega. Postoji i toliko drugih stvari koje možete reći, a koje će podsticajno uticati na dete: „Ponosim se tobom“, „Ti činiš ovu porodicu boljom“ i „Dobar si prijatelj“ – sve te rečenice uticaće na dečje samopouzdanje i identitet od ranog uzrasta, tako da u komunikaciji s njima budite pozitivni radije nego kritični, a oni će se toga sećati.

4. Kako ste se nosili s teškim situacijama

Deca vas doživljavaju kao vodiča jer se nalaze u svetu u kojem nisu sigurni, svetu koji ih čini osetljivima. Kada dođu teška vremena – poput smrti, nezaposlenosti ili bolesti u porodici – oni će pamtiti način na koji ste razgovarali s njima, kako ste učinili da se osećaju sigurno i zaštitili ih te kako ste vi reagovali.

5. Vreme kad niste bili s njima

Iako ovo zvuči jako negativno, to može biti i pozitivno. Iako će se sećati vremena kada niste bili s njima, a bili ste im potrebni, to je sve deo života, jer ne možete uvek biti s njima. Takođe, sećaće se vremena kada su prvi put prespavali kod nekoga i nisu vas nazvali usred noći, i kada su prvi put napravili nešto veliko u školi i jedva čekali da dođu kući kako bi vam sve ispričali. Toga će se sećati i kada postanu odrasli ljudi.

6. Kako ste se partner i vi ponašali prema drugim ljudima, ali i jedno prema drugom

Deca uče od vas svaki dan, i kada pričate o nekome iza njegovih leđa ili se loše ponašate prema nekome, sve će pokupiti od vas jer će misliti da je to u redu – jer se mama i tata tako ponašaju. Kada ste kod kuće s decom, a vi i vaš partner razgovarate o problemima, vaša deca vas slušaju i uče, iako se vama možda čini da se negde samo igraju.

7. Kako ste se ponašali pod stresom i pritiskom

Život ne može biti bezbrižan i lagan, i vaša deca će učiti kako da se ponašaju kad je raspored prenatrpan, kada niste završili projekat za školu, večera nije gotova, a vi izgledate kao da ćete poludeti. Ako pucate pod stresom, i vaša deca će učiti tako da se ponašaju. Ako želite da vaspitavate decu koja će jednog dana znati da se nose sa stresnim situacijama, prvo razmislite kakav im primer pružate.

Tagovi:
Pročitajte još: