fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

7 tipova baki koje mogu da upropaste dete: Roditelji bi nekad pobegli od nje na kraj sveta

Baka i dete

Dok jedni sanjaju da im bake pomažu oko dece, drugi beže od njih na kraj sveta. Uostalom, bake su drugačije! Na primer, ovih 7 baka lako mogu da naljute mame i tate, ali i da dete izvedu iz takta.

1. Previše zaštitnički nastrojena baka – “Zakopčaj jaknu – bićeš bolestan!”; “Ne igraj se na podu, dobićeš gliste”; “Dozvoli mi da ti pomognem na toboganu.” Ova baka je uvek na oprezu: njena misija je da zaštiti svoje dete od opasnosti o kojima TV redovno emituje. Malo je verovatno da će ona odobriti bar jedan zamah (“Ovde je jedan dečak slomio ruku!”), oteraće huligane od svog unuka i pratiće ga u školu čak i u 5. razredu. Dajte joj šansa i ona će svakog dečaka pretvoriti u osetljivo dete koje se plaši sopstvene senke.

2. Baka Anarhija – Potpuna suprotnost od prethodnog slučaja. Da bi joj unuk češće ugađao osmehom, ona će ga nahraniti slatkišima pre večere, dozvoliti mu da skoči na krevet roditelja i kupi sve što mališa traži, “samo nemoj mami i tati da kažeš”. Podrivanje roditeljskog autoriteta za nju je prava poslastica. I, naravno, moraćete da istrpite histeriju razmaženog princa i čujete od njega koliko ste loši, piše detstrana.ru.

3. Baka gurman – Glavni zadatak ove svete žene je da spreči da njen unuk umre od gladi. Ona će mu gurnuti “još jednu kašiku i još jedan kotlet” za buduću upotrebu, sipati još bez pitanja, biti strašno uvređena što dete to ne pojede, ili će baciti klasične pretnje: “Dok ne pojedeš, nećeš ustati sa stola.” Ako ne intervenišete, postoje dva ishoda: ili dete sa gojaznošću, ili sa averzijom prema hrani. Nasilje u hrani, kao i svako drugo, nije uzaludno.

4. Baka žrtva – Njena omiljena zabava je žaljenje na život, okrivljavanje svih drugih, muža, dece i, naravno, unuka za sve svoje nevolje. Nijedna šetnja neće proći u tišini! Baka će živopisnim bojama opisati unuku kako je sama odgajala njegovog oca, a on je, nezahvalan, bežao iz škole i dobijao loše ocene. Kako je bila neuhranjena da bi njen sin jeo meso i nosio moderne farmerke. Ali on je parazit! – ionako je nemoćnu majku zamenio za ženu, sad su oboje, vidite, na poslu, a starica bolnih leđa mora da pokupi njihovo dete iz vrtića… Najverovatnije će dete već usred ove drame ući u svoje misli, zagledano u drveće i barice. Ali nešto će mu se utisnuti u svest, loše reči o njegovim roditeljima.

5. Baka kritičarka – Njeno mišljenje je konačna istina i ona neće oklevati da je iznese. Takva baka je sigurna da mladi roditelji nepravilno kupaju dete, često ga hrane, malo šetaju, loše ga oblače i uzalud otvaraju prozore pred njim. Kasnije će kritikovati i samo dete: “Jesi li ti moron? Svako ko slika ovako treba da prati konturu!”; “Da li razumeš srpski jezik?”… Uverena da dete ima krive ruke, neće mu dozvoljati da pokaže i razvije svoje veština. Sa takvom bakom, dete može da izraste u osobu punu kompleksa, a sumnjaće u svoje roditelje – oni ne razumeju ništa u životu.

6. Baka koja sažaljeva – Duhovni srodnik babe kritičara. “Tako si mršava, bleda i čudno obučena”, bakini komplimenti će brzo posejati seme budućih kompleksa u dete. Čim se dete prehladi, ona posumnja da ima upalu pluća i dovodi doktora, “normalnog, a ne ovog šarlatana kojeg su mu roditelji našli”. I ubedivši vaše dete da je slabo i bespomoćno, preuzeće na sebe svetu misiju – da pomogne ovom slabašnom detetu da preživi bar da završi školu.

7. Baka koja upoređuje – Želeći da motiviše vaše dete da postigne, ona će pronaći referentnu tačku za njega – mitskog unuka njenog prijatelja. Poeziju je čitao od svoje prve godine (“Ali to ne možeš da naučiš u 5. razredu!”), dobio je medalju iz plivanja (“Ne igra samo kao ti fudbal u dvorištu”)… Šta čeka vašeg sina u društvu takve bake?

Tagovi:
Pročitajte još: