Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

8 grešaka koje prave mame novorođenčadi: Od pranja veša ručno do ljuljanja – šta je sve nepotrebno

Mama i beba

Kada dobijete bebu, ne dobijete uputstvo za negu, pa mame idu na razne kurseve, čitaju, edukuju se, slušaju savete drugih mama. Međutim, u praksi je sve uglavnom drugačije.

Saznajte kojih 8 grešaka najčešće prave mame novorođenčadi:

1. Briga o bebinoj odeći – Perite samo deterdžentom za pranje veša za bebe. Takođe, posebno perite odeću za bebu, ne u kombinaciji sa osećom za odrasle. Ali mnoge mame idu i korak dalje, pa peru odeću ručno, a zatim obavezno peglanje na obe strane, a posle njega – osećaj uzaludnosti svega. Na sreću, pedijatri se slažu da je pranje bebi praškom i omekšivačem za bebe dovoljno. Ostalomože da bude gubljenje dragocenog vremena.

2. Previše utpljavanja – Ovo je neka složena generacijska priča, niko drugi nego iz doba šporeta i straha naših prabaka da će se dete smrznuti. Ako ne živite u hladnom, vlažnom podrumu, onda kod kuće nema potrebe za tri sloja odeće i čarapa. I ne bi trebalo da pravite slojeve kada izlazite napolje – pregrevanje je mnogo opasnije za telo deteta.

3. Aktivno ljuljanje – Na ovaj način roditelji često sebi prave medveđu uslugu. Najbolje je učiti dete da se samo uspava, a ne na rukama – koliko god da je moguće.

4. Lezite u potpunoj tišini – Vičete na svoju porodicu za svaku škripu vrata, mrzite komšije koje stižu liftom na vaš sprat ili tinejdžere koji se smeju u dvorištu. Krećite se na prstima, govorite šapatom. Sve ovo troši vaše živce, ali prvi mesec bebinog života je besmislen – novorođenčad i dalje slabo reaguje na stranu buku. A onda će odlazak u krevet u tišini postati potpuna medveđa usluga: naviknuvši se na ovaj format, dete će teško zaspati na bučnoj ulici ili tokom renoviranja komšije.

5. Stalno merenje kilaže – U bukvalnom smislu te reči. I čak kupite skupe vage za bebe za ovo – šta ako beba iznenada izgubi težinu, a vi to ne primetite? Ako je dete rođeno sa normalnom težinom, dobro jede i redovno prlja pelenu, nema potrebe za aritmetičkim manipulacijama sa gramima.

6. Uspaničite se zbog svakog kijanja – Posipano je! Kinuo je nekako čudno! Plakanje preglasno! Sadržaj pelena izgleda drugačije nego inače! Pre nego što zakažete pregled kod lekara i požurite u medicinski centar, posmatrajte dete neko vreme. I sigurno ne treba da paničite ako je lekar dijagnostikovao infekciju, temperatura je nešto viša od 36,6 i nije nestala drugog dana.

7. Korišćenje previše kozmetike – Koži bebe nije potrebna dodatna hidratacija i ishrana, bez obzira na to koliko reklama za kremu ili mleko sa ekstraktom lavande može da sugeriše drugačije. Pa čak i da ga operete sapunom jednom ili dva puta nedeljno je dovoljno. Izuzetak su neki kožni problemi, kao što su osip, iritacija i pelenski osip – u ovom slučaju pedijatar će propisati odgovarajući lek.

8. Verujete u horor priče o pelenama – Neka žena tamo negde rekla je da pelene za jednokratnu upotrebu dovode do neplodnosti. Nije objasnila kako tačno, ali zašto joj ne verovati na reč? Ovo nije proverena informacije i pelene ne izazivaju neplodnost. Nemojte da verujete u takve glasine.

Tagovi:
Pročitajte još: