Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

8 rečenica koje treba da kažete svojoj bebi svaki dan: Ovo razvija njenu inteligenciju i prenosi joj ljubav

Mama i beba

Evo kojih 8 rečenica treba svojoj bebi da govorite svakog dana – ovako će brže naučitti stvar, biće emotivno inteligentnija, ali će osetiti i vašu snažnu ljubav!

Beba vas čuje još dok je u stomaku, ona prepoznaje mamin glas, prija joj njena priča i pevušenje, pa je važno da počnete da razgovarate sa bebom i pre nego što stigne na svet. Postoje neke stvari koje joj treba govoriti svakodnevno, bilo dok je u trudničkom stomaku, bilo da je u vašem naručju, a koje je mogu naučiti, ali i dati sigurnost, ljubav i nežnost.

Evo kojih 8 rečenica treba svojoj bebi da govorite svakog dana:

1. “Ti si moja draga!” Ova fraza je pogodna za decu svih uzrasta: uvek je važno pokazati detetu koliko ga volite. Iako još neće razumeti značenje vaših reči, on će i dalje osećati nežnost koju ste uneli u ovu frazu. Kao da ovu poruku ljubavi usađujete u samu dubinu njegove duše. Ovo ne samo da će ojačati vezu između vas, već će takođe pomoći vašoj bebi da razvije emocionalnu inteligenciju.

2. “Znam da boli, ali će sve to uskoro proći!” Svakoj majci je poznat ovaj osećaj kada se u susednoj sobi iznenada začuje tupi udarac, praćen detetovim glasnim plačem. Naravno, nijedno dete nije odraslo bez nekih modrica i čvoruga, a najčešće nema razloga za brigu. Međutim, važno je imati razumevanja za činjenicu da beba kada padne ima bolove. Prihvatajući osećanja vašeg deteta, ne samo da ćete ga naučiti da saoseća, već ćete ojačati volju i istrajnost vašeg sina ili ćerke.

3. “Želiš li da probaš ovu kašicu…?” Jasno je da obično deca jednostavno otvore usta kada im se nečim nahrani, ali je mnogo zanimljivije i korisnije dati im pravo izbora. Zahvaljujući ovoj frazi, dete uči da donosi informisane odluke. Nije bitno da li je reč o hrani ili novoj igrački – u trenutku izbora mozak je stimulisan, a to je veoma korisno za intelektualni razvoj. Ali zapamtite da izbor treba da bude veoma jednostavan: nemojte svojoj bebi nuditi mnogo mogućnosti odjednom dok ne odraste.

4. “Dobro urađeno!” – Svakom detetu potrebna je pohvala za ono što je uradilo, bilo da se radi o odlaganju igračaka u fioku ili navlačenju sopstvenih pantalona. Pokažite da to cenite i da ste ponosni na to. Možete reći: “Bravo!”, “Pametna devojka!” i zagrliti dete. Ovo će vam pomoći da razvijete samopouzdanje, a takođe će ojačati njegovo poverenje u vas. Čak i ako mu nešto nije pošlo za rukom, svejedno ga pohvalite: pokažite da cenite njegove napore.

5. “Gde su ti…?” Igračke, flašica, ćebe, pelene itd. Deca obično imaju blizak odnos sa svojim stvarima. I umesto da svom detetu samo date njegovu igračku, pitajte ga gde je predmet sada. Ovo ne samo da će mu pomoći da zapamti nazive različitih predmeta, već će doprineti i razvoju radoznalosti i prirodne želje za istraživanjem sveta oko sebe.

6. “Ko je ovo?” – Dete je okruženo mnogim ljudima i predmetima koje mora da nauči da prepozna. Korisno je da ga pitate ko je, čak i ako vam još ne može odgovoriti – to razvija pamćenje i inteligenciju. Ovo će uroditi plodom kasnije, kada vaš sin ili ćerka počnu da savladavaju govor.

7. “Idemo u šetnju” – U savremenom svetu gedžeta i pametnih telefona, važno je da detetu pokažete svu lepotu stvarnog sveta oko njega što je ranije moguće. U prirodi, parku, šumi uvek ima šta da se radi, a reč “šetnja” uskoro će kod dece izazvati samo pozitivne emocije. Ovo ne samo da će podržati njihovu prirodnu želju za kretanjem, već i stvoriti zdrave navike koje će trajati ceo život.

8. “Volim te” – Izgovarate ove dve magične reči dok je beba još u materici i nastavljate da ih ponavljate tokom celog života. Važno je to reći ne samo u dobrim, već i u neprijatnim situacijama – čak i kada ste jako ljuti na svoje dete, kako bi ono osetilo da je uvek voljeno, šta god da radi.

Tagovi:
Pročitajte još: