Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

8 saveta kako da bebinu kožu održavate zdravom bez osipa i iritacije

Nega bebine kože

Nega osetljive bebine kože je najvažnija, posebno u prvim mesecima, evo kako da izbegnete osip i iritaciju.

Bebe, posebno novorođenčad, imaju ekstremno osetljivu kožu i lako reguju i na najmanju nelagodnost. Na primer, mogu da dobiju osip ili ekcem usled iritacija kao što su sapun, šamponi i pelene, čaki i materijal odeće. Dakle, o njihovoj koži treba posvetiti posebu pažnju i voditi računa o načinu na koji se neguje. Mnogi dermatolozi ističu da način na koji negujete kožu prvih meseci, da će takva biti kasnije kroz ceo život. Ovo su najvažniji i najefikasniji saveti, prema rečima stručnjaka, za održavanje zdrave kože bebe.

Kupanje

Roditelji vole da kupaju svoje dete svaki dan, međutim za bebinu kožu to i nije najbolje, jer pospešuje suvoću. Najidealnije je tri puta nedeljno u vodi između 35 i 37 stepeni sa balgim uljanim kupkama. Prostorija u kojoj kupate bebu ne treba da bude pretopla posebno izbegavajte da uključujete klima urađeaje ili grejalice. Ukoliko je prostorija previše hladna ugrejte je pre kupanja. Izbegavajte mirišljave kupke i sapune koji nisu prilagođeni za bebe.

Korišćenje pudera

Puder za bebe upija vlagu i smanjuje trenje kože o kože, što može pomoći u sprečavanju osipa, uključujući i pelenski osip. Zbog toga je dugi niz godina bio osnovni proizvod koji se koristi pri presvlačenju beba. međutim nova preporuka je da se puderi izbegavaju. Prvo, za bebe može da bude i štetan ako se mnogo udiše. Drugo, puderi na bazi kukuruznog skroba takođe mogu da budu problematični jer njihov glavni sastojak može da pogorša pelenski osip izazvan kandidom.

Korišćenje pelene i održavanje pelenske regije

Na tržištu postoji veli izbor pelena različitih materijala. Ono što odgovora jednoj bebi, ne mora da znači da odgovara drugoj. Isprobajte one koje su pre svega od prirodnih materijala, ukoliko beba nema nikakvu vrstu rekacije onda nastavite da ih koristite bez brige. Genitalije i kod muških i ženskih beba su jako osetljive. Da biste izbegli osip ili neke teže infekcije, najvažnije je da često menjate pelene posebno nakon velike nužde. Pored korišćenja vlažnih maramica, najbolje bi bilo da pelenski regiju operete vodom i sapunom i nanesete neku od masnih krema.

Pranje odeće

Ne koristite jake deterdžente već onaj s oznakom “sensitive”. Upotreba omekšivača takođe se ne preporučuje. Perite odeću na viskoim temperaturama i preporučuje se nakon sušenja korišćenje pegle zbog omekšavanja i dodate dezinfekcije bebine odeće.

Materijali

Najvažnije je da se izbegavaju veštački materijali, pamuk je najbolji za bebinu kožu jer joj omogućava da nesmetano diše. U slučaju korišćenja termomaterijala dok je još hladno, vodite računa samo da ne ide direktno na bebinu kožu jer može da izazove iritaciju i svrab. Najbolje je da bebu oblačite slojevito i da je ne utopljavate previše.

Tagovi:
Pročitajte još: