9 ZAPOVESTI ZA ZAPOSLENE MAME: Evo kako da USPEŠNO izbalansirate karijeru i porodicu

Sve manje žena kojima je stalo do karijere, odlučuje se se ostvari u ulozi majke i to nije slučajno. 

Obaveze koje nameće savremeni život učiniće da se savremena žena, koja ima porodicu, oseti rastrzano, a umor i nezadovoljstvo su neminovni. 

Zato je važno da svaka žena, kojoj je stalo do karijere, ali i do porodice, isprati ovih 9 saveta!

1. POŠTUJ SVOJU ODLUKU

Ako si od onih žena koje vole da rade i da se afirmišu u svetu biznisa, poštuj svoje ambicije i uživaj u njima. Ukoliko si od onih koje moraju da rade iz finansijskih razloga, kako bi svojoj porodici omogućile noramalan život, poštuj činjenicu da radiš nešto dobro za svoju porodicu.

2. BUDI PRISUTNA

Kad provodiš vremekod kuće, budi tu i psihički. Odloži svoj mobilni telefon, igraj se sa decom na podu, radite zajedno domaći, razgovarajte o proteklom danu. Organizuj zajedničku večeru ili odvezi decu na vannastavne aktivnosti. Ne samo da će tvoja deca biti srećnija, već ćeš se i ti osetiti ispunjeno što provodiš vreme sa njim. 

Majka i dete, trudnica, porodilja, majka

Majka i deteFoto: Profimedia/ilustracija

3. POBRINI SE ZA SVOJE POTREBE

Da bi mogla da se posvetiš svojoj porodici i karijeri, vrlo je važno da odvojiš vreme za aktivnosti do kojih ti je stalo. Čitaj, upiši kurs plesa, bavi se sportom, radi stvari koje voliš i koje te ispunjavaju, da bi imala snage da se posvetiš svojoj karijeri i porodici. 

4. TROŠI PAMETNO SVOJE VREME

Ponekad nam se čini da nemamo dovoljno vremena za sve. Važno je da izaberemo prioritete na koje želimo da potrošimo svoje vreme. Izbaci iz svog dnevnog rasporeda stvari koje ti nisu suštinski važne i fokusiraj se na one koje to zaista jesu. Fokusiraj se na stvari koje te ispunjavaju i nemoj trošiti svoju energiju na ono što te iscrpljuje. 

5. NE DONOSI POSAO KUĆI

Iako je jako teško da se u kratkom roku prebacite sa poslovnog mood-a u mama mood, postoje razne vežbe i tehnike meditacije, koje će vam pomoći da svoje probleme na poslu zaista i ostavite tu gde jesu. 

Majka

Foto: Profimedia

6. PRONAĐI BEBISITERKU KOJU ĆEŠ VOLETI

Izbor bebisiterke izuzetno je lični izbor, međutim, jako je važno da to bude osoba koja ti uliva poverenje i koja ume da voli. Kada osetiš da je pravi trenutak za to i nađeš odgovarajuću osobu, osećaćeš se mnogo rasterećenije znajući da neko od poverenja pazi na tvoju decu. 

7. NAPRAVI PLAN ZA CELU PORODICU I PRIDRŽAVAJ GA SE

Ovo je stvar koja će ti bukvalno spasiti život. Napravite mesečni plan aktivnosti sa porodicom i pridržavaj ga se. 

8. PRESTANI DA MISLIŠ DA TREBA DA BUDEŠ SAVRŠENA

Takvim načinom razmišljanja samo štetiš sebi. Pomiri se sa tim da niko nije savršen i da je svako individua za sebe, te da je poređenje sa drugima potpuno nepotrebno.

9. ZABAVLJAJ SE

Najmanje od svega nam je potrebno da živimo život po nekoj listi obaveza koje treba da ispunimo. Unesi spontanost u svoj život, uživaj u malim stvarima, budi srećna. 

Preuzeto: srbijadanas.com