Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

(UŽIVO) Predsednik Srbije nakon PROGLAŠENJA VANREDNOG STANJA: Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog protivnika koga mora da pobedi! To je borba za naše starije, roditelje, ali i za budućnost naše zemlje!

Pratite UŽIVO na TV Pink i Pink.rs obraćanje predsednika Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je večeras u Palati Srbija sastankom kriznih štabova za sprečavanje mogućih štetnih posledica izavanih virusom korona.

Predsednik je predsedavao sastankom Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti KOVID-19 po privredu.

Nakon zasedanja, on se obratio naciji. Predsednik je na samom početku poručio da je Srbija od danas u ratu protiv nevidljivog i opasnog protivnika i da ga moramo pobediti.

– Borba koja je pred nama je borba za one koji su stvarali ovu zemlju, borba za naše roditelje i starije, ali i za budućnost. Naši roditelji i stariji izgradili su naše gradove i sela, puteve i pruge, napravili su sve što imamo u našoj zemlji i oni su napadnuti. Moramo da uradimo sve da im pomognemo. Dosad smo uradili mnogo stvari i posebno hvala lekarskom timu, divnim ljudima koji su obavljali najteži posao kako bi pomogli našoj zemlji – rekao je Vučić.

Na osnovu pisma i Ustava, kako je nastavio, a u skladu sa odredbama Ustava, odluku o proglašenju vanrednog stanja donosi predsednik i premijer. On je obavestio da je danas doneta odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Republike Srbije i ona stupa na snagu onda kada se objavi u SG.

Predsednik je rekao da se ova odluka donosi u izuzetno kriznim situacijama.

– Danas je najgori dan za Evropu od Drugog svetskog rata. Broj umrlih se povećava, a u Srbiji imamo još 2 zaražena lica, ukupno 48. Nema sumnje da u danima koji dolaze, da ćemo se suočiti sa time da će biti mrtvih – rekao je predsednik. Dodaje da će biti preduzete najteže mere.

– Prošli smo kroz teške krize kako bismo bili jedna od dve zemlje sa najvećim rastom u Evropi. Imali smo više od milion migranata koji su prošli kroz našu teritoriju, a ovo će za nas biti najteža bitka, ovo je bitka za naše stare i za naše bolesne, koji su meta ovog žestokog napada – rekao je Vučić.

FOTO: TV PINK PRINTSCREEN

On je izjavio saučešće svim evropskim prijateljima i junačkom italijanskom narodu. Predsednik je rekao da, ako bude bilo potrebe, biće doneta obavezujuća odluka u naredna 72 sata da sva lica moraju da ostanu kod svojih kuća, ako su u seoskom području.

– Molim najstarije kao Boga da ne izlaze iz kuća. Ovo je borba za njih. Neće stradati naša deca, već naši roditelji, zato ih molim da ne izlaze iz kuća. Sve što radimo, radimo samo zbog penzionera. Nema potrebe da govorim koliko ih volim. Moramo dobro da se organizujemo i mnogo organizovanije zemlje od nas jezivo su poklekle i plaćaju stravičnu cenu. Molim vas da ostanete u svojim domovima – rekao je Vučić.

Zamolio je i mlađe da ne posećuju najstarije, kako bi bili pošteđeni.

– Pustimo deke i bake da budu sami mesec dana, da nam prežive ovo. Znam da im je teško bez unuka i dece, ali to je jedini način da prežive. Danas je 368 ljudi umrlo u Italiji! – rekao je Vučić.

Preuzeto: pink.rs

Tagovi:
Pročitajte još: