Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

(VIDEO) Završen projekat sanacije prevodnica kod Bezdana

Prevodnica

Danas je na prevodnici Bezdan kraj Dunava održana Zatvarajuća konferencija projekta pod nazivom „Kompleksno unapređenje vodoprivrede područja kanala „Baja-Bezdan“.

Projekat sanacije koji se finansira preko INTERREG – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija, obuhvata područje kanala Baja-Bezdan (mađarski i srpski deo kanala), kanal Vrbas-Bezdan sa srpske strane i brane u Bezdanu i Šebešfoku koje se nalaze u sklopu kanala. Vrednost radova je 8.699.537,91 evra a izvođač je Konzorcijum na čijem je čelu firma „Goša montaža“ dok su partneri Direkcija za vodoprivredu Donjeg Podunavlja, Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ i Fond Evropski poslovi AP Vojvodine.

Kako je istakao direktor JVP „Vode Vojvodine“ Slavko Vrndžić, ovo je jedan od najznačajnijih projekata na Bačkom delu hidrosistema:“ Praktično, ovo je kruna trogodišnjeg rada. Ne mala finansijska ulaganja koja su uložena da se vrati prevashodno primarna funkcija ovim dvema prevodnicama, a to je prevođenje brodova“.

On dodaje da je integracija ovih prevodnica u unutrašnju mrežu kanala i plovnih puteva od prioritetnih benefita ovog projekta:“ Njihovom integracijom u unutrašnju mrežu plovnih kanala i puteva mi ćemo faktički uraditi ono što je naša osnovna stvar i koju smo se obavezali potpisivanjem povelje o pristupanju Evropskoj uniji, a to je uklanjanje smetnji i uskih mesta u našem hidrosistemu“.

Osnovni cilj rekonstrukcije i sanacije ovih prevodnica jeste povećanje nivoa zaštite od poplava, omogućeni uslovi za prelazak brodova iz Dunava u kanal Baja-Bezdan, kao i puna operativna funkcija kanala.Ove aktivnosti će imati i pozitivan uticaj na ekonomiju i turizam, naročito nautički.

Zbog velikog kulturno-istorijskog značaja, ovi objekti su evidentirani kao nepokretnost pod prethodnom zaštitom, te su sanacija i rekonstrukcija izvedeni po principu očuvanja prvobitnog izgleda.

Tagovi:
Pročitajte još: