Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: Srbiji se ulaganje u digitalizaciju isplatilo

Srbiji se ulaganje u digitalizaciju isplatilo

Pandemija koronavirusa pokazala je da se Srbiji ulaganje u digitalizaciju isplatilo, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić i dodala da je naša zemlja u digitalizaciju počela da ulaže pre samo četiri godine, te da je za kratko vreme uspela da ostvari dobar rezultat u toj oblasti. Ana Brnabić je to rekla na onlajn samitu “Globalno tehnološko upravljanje” u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma i ukazala da se digitalizacija, ne samo u Srbiji već širom sveta, nametnula kao bitna tema u vreme pandemije.

Udovičić na najvećem omladinskom forumu UN

Srbija je i prethodne godine kontinuirano pružala neposrednu podršku omladinskom sektoru za dalji razvoj i usavršavanje, rekao je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić na najvećem omladinskom forumu mladih Ujedinjenih nacija EKOSOK, održanom u onlajn formatu. On je posebno pomenuo značaj angažovanja mladih tokom pandemije tako što su donirali veliki broj volonterskih sati i time bili najbolji primer humanosti i solidarnosti. “Mladima širom sveta želim da zahvalim što su bili oličenje solidarnosti i humanosti i što su ponovo podsetili svet da su baš oni njegova pokretačka sila. Želeo bih da pozovem mlade da ne dozvolimo da prepreke koje nas okružuju postanu izgovor, već da ih pretvorimo u motivaciju, da se ujedinimo i pokažemo da je snaga tima mladih takva i tolika da pobedi sve izazove i iskušenja u borbama sadašnjosti i ciljevima za budućnost”, rekao je Udovičić.

Danas isplata polovine minimalca za mart

Isplata pola minimalne zarade za mart počinje danas u okviru trećeg paketa državne pomoći privredi i građanima, a za nju se prijavilo 251.517 firmi sa 1.140.000 zaposlenih. Time će na namenske račune koje je otvorila Uprava za trezor država isplatiti 17,5 milijardi dinara. Prijava za dobijanje polovine minimalca za april je u toku, počela je 1. aprila na portalu Poreske uprave i trajaće do kraja meseca.

Lončar: Penzionerima od ponedeljka prvih 300.000 paketa vitamina!

Penzioneri će od ponedeljka dobiti prvih 300.000 paketa vitamina, najavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i naglasio da je nabavka vitaminskog paketa sprovedena u skladu sa svim zakonskim procedurama. Lončar je rekao da je nabavka sprovedena tako da penzioneri što pre dobiju vitaminske pakete i da je Ministarstvo, kako bi nabavilo dovoljnu količinu vitamina, angažovalo devet proizvođača – Slaviamed, Farma Novu, Proton System, Esensa, GMZ Ervamatim, Galeniku, V&B, Par Pak i Goodwill Pharma.

Odložen popis stanovništva za oktobar sledeće godine

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kojim se taj popis odlaže za oktobar naredne, 2022. godine. Do pomeranja rokova, kako je obrazloženo, došlo je zbog pandemije korona virusa zbog koje održavanje popisa u oktobru ove godine ne bi bilo bezbedno i moglo bi da poveća rizik od prenošenja virusa.

Posao za 1.000 radnika: Kineska kompanija „Xingyu“ krajem aprila pokreće probnu proizvodnju u Nišu

Kineska kompanija „Xingyu Automotive Lighting Systems“, krajem aprila počinje sa probnom proizvodnjom u Nišu. Fabrika će proizvoditi led rasvetu za automobilsku industriju i u njoj će posao dobiti 1.000 radnika. „Niš će biti strateški i razvojni centar za Evropu u proizvodnji LED rasvete za sve brendove automobilske industrije kompanije iz Kine. Oni su započeli razgovore sa niškim Elektronskim fakultetom i predstavnicima Naučno-tehnološkog parka o saradnji, a planiraju i stipendiranje naših studenata“, istakao je direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Nišu Dušan Radivojević.

U toku je izrada nove strategije razvoja turizma u Vojvodini: Fokus na vinarstvu i gastroturizmu

Fond Evropski poslovi inicirao je sastanak sa predstavnicima pokrajinskih sekretarijata za privredu i poljoprivredu kao i sa Udruženjem vinara i vinogradara Srem Fruška gora kako bi zajednički radili na razvoju turizma na Fruškoj gori. Ideja je da se umreže ugostitelji, vinari, proizvođači hrane, i da se naprave turistički proizvodi i promovišu. Nа sastanku je najavljeno da će za oko mesec dana biti objavljen novi konkurs sekretarijata za poljoprivredu sa budžetom od 50 miliona dinara, namenjen proizvođačima vina i rakije.

Tagovi:
Pročitajte još: