fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Evropa traži zaštitu Visokih Dečana

Evropa traži zaštitu Visokih Dečana

Reakcija Aljbina Kurtija i Vjose Osmani na činjenicu da je organizacija „Evropa nostra“ uvrstila manastir Visoki Dečani na listu najugroženijih kulturnih spomenika Evrope upravo je još jedna potvrda ugroženosti srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji. Pokušaj Kurtija i Osmani da samoproglašeno Kosovo predstave kao oazu multikulturalnosti i multikonfesionalnosti je gotovo svakodnevno demantovan skrnavljenjima objekata Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnih grobalja širom Kosova i Metohije, i svi ti slučajevi su brižljivo dokumentovani i svedoče upravo da je antisrpski i antihrišćanski ekstremizam veoma živ među Albancima u našoj južnoj pokrajini. 

Predsednik Srbije – Dolazak “Nideka” veličanstveni poklon za Srbiju

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je dolazak japanske grupacije “Nidek”, koja će u Novom Sadu izgraditi fabriku pogonskih motora za električna vozila, veliki dan za Srbiju, jer će doprineti razvoju tog grada i cele zemlje, kao i da veruje da je to samo početak dolaska većeg broja japanskih investitora u Srbiju. “Ovo je jedan od projekata koji suštinski menjaju našu zemlju”, naglasio je Vučić i dodao da ga raduje što je “Nidek” najavio da će od 1,5 milijardi evra investicija, više od pola biti za Srbiju.

Sajam preduzetništva Vojvodine 22. i 23. aprila u „onlajn“ formatu

Sajam preduzetništva Vojvodine, prvi put u „onlajn“ formatu, biće realizovan 22. i 23. aprila, na platformi Novosadskog sajma – ExpoOnline.rs. Manifestaciju namenjenu mikro, malim i srednjim preduzećima, kreirali su Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i Novosadski sajam s ciljem da se u virtuelnom okruženju preduzetništvo Vojvodine učini snažnijim i otpornijim na brojne izazove, da se privrednici povežu, međusobno upoznaju, razmene ideje, ugovore poslove i pronađu inspiraciju za nove poslovne poduhvate.

Ministar za izvoz Velike Britanije: Novi sporazum sa Srbijom će održati kontinuitet

Britanski ministar za izvoz Grem Stjuart rekao je da se nada da će trgovinski sporazum između Srbije i Velike Britanije biti potpisan narednih dana. On je rekao da je trgovina Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva udvostručena u poslednjih 10 godina i smatra da može da se uradi mnogo više.

Osmaci polažu probni ispit iz srpskog, pa kombinovani test

Učenici osmog razreda danas polažu probni završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a zatim i kombinovani test. Uz poštovanje epidemioloških mera, u 9.00 osmaci su u grupama manjim od 15 učenika, počeli da rešavaju test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. U 11.30 uslediće i polaganje probnog kombinovanog testa, sa zadacima iz pet predmeta. 

Platforma “FDU protiv nasilja” – 12 prijava protiv 6 zaposlenih

Ukupno 12 prijava protiv šest zaposlenih na Fakultetu dramskih umetnosti stiglo je na platformu “FDU protiv nasilja” koju je FDU pokrenuo nakon optužbi za nekoliko slučajeva silovanja u školi glume Mike Aleksića, potvrđeno je Tanjugu na FDU. Radna grupa “FDU protiv nasilja” je formirana na inicijativu Studentskog parlamenta sa ciljem da se otvori direktna komunikacija sa studentima koji su doživeli bilo kakav oblik seksualnog uznemiravanja.

Vujović: Ministarstvo radi na rešavanju ekoloških problema

Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović poručila je, povodom najavljenog protesta ekoloških udruženja danas u Beogradu, da ekološki problemi u Srbiji nisu nastali preko noći i da ministarstvo i ostali nadležni resori u Vladi posvećeno, odgovorno i transparentno rade. “Ove godine krećemo u velike investicije, jer smo snažno opredeljeni da rešavamo decenijske probleme koje imamo u ovoj oblasti. Realizovaćemo projekte za poboljšanje kvaliteta vazduha, a takođe, sistemski rešavamo problem divljih deponija. Gradićemo i osam novih regionalnih centara za upravljanje otpadom, kojima će biti obuhvaćeno više od 50 gradova i opština. Velike investicije će biti i u izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže”, navela je Vujovićeva.

Tagovi:
Pročitajte još: