fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Pravi odgovori na nezgodna dečija pitanja!?

Mama, jesi li to progutala bebu?

Kada svom detetu saopštite da će kroz nekoliko meseci dobiti batu ili seku, rast vašeg stomaka biće popraćen mnogim pitanjima, a jedno od najčešćih je kako je beba tu dospela. Oni ovaj deo tela povezuju sa hranom i zato im nije jasno kako se tu nalazi živo biće.

Najčešće ćete ga zadovoljiti jednostavnim odgovorom da se vi i tata mnogo volite, pa da ste zajedno napravili bebu, a ako očekuje iscrpnije objašnjenje objasnite mu da je tata dao seme koje se zove sperma koje je pomoglo maminom jajašcetu koje živi u stomaku da naraste u bebu. Iako mu možda neće biti jasno, neće zamarati svoju glavicu i brzo će se okanuti te teme – bitno je da je mama nije pojela.

Kako će beba da izađe?

Hm, ovo je takođe veoma često, škakljivo pitanje koje interesuje decu. Objasnite mu da beba raste na sigurnom, u materici koja ga štiti. kaad bude dovoljno velika i spremna da se rodi, postaje nemirna, koprca se i izlazi kroz porođajni kanal. U zavisnosti od godina, detetu će ovo biti jasno ili neće.

Svejedno, ako mu objasnite na ovaj način osećaće kao da ste mu dali valjano objašnjenje, iako ga ne razume. 

Menstruacija

Deci je mama sve i obožavaju da je prate u stopu. Zato i primećuju sve promene kroz koje prolazite tokom meseca, kao i da li vam je kosa prljava, košulja ispeglana ili kada se našminkate, pa im izgledate drugačije. Tako da im neće promaći ni to da imate menstruaciju. U nekom trenutku će vam uleteti u kupatilo dok stavljate uložak, ili će možda primetiti krv na vašim pantalonama ako vam propusti. To je još i najgora situacija jer će se tada uplašiti, možda i početi da plaču što im mama krvari. Objasnite im da to nije ništa opasno, ništa strašno, mamu samo malo boli stomak i to je sve, normalna je stvar koja se događa svim ženama kako bi mogle da imaju decu.

Dlačice na intimnom području

Ukoliko primete da tata i mama imaju dlake na mestima na kojima su oni ćosavi, to će podstaći bujicu pitanja. Najbolji odgovor je onaj najjednostavniji – to imaju svi odrasli, i ti ćeš to da imaš jednog dana.

Preuzeto: srbijadanas.com

Tagovi:
Pročitajte još: