fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Chrome uvodi novi način rada koji donosi mnogo bezbednije surfovanje netom

“HTTPS first” će upozoravati korisnika kada pokuša da pristupi internet stranici koja ne podržava bezbedni HTTPS protokol.

Google unapređuje bezbednost surfovanja internetom, zbog čega planira da uvede “HTTPS first” način rada. Tako će, ubuduće, kada bude aktiviran, novi režim rada upozoravati korisnika kada pokuša da pristupi internet stranici koja ne podržava HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) protokol.

Budući da se radi o bezbednoj verziji HTTP-a, većina veb stranica već podržava HTTPS koji enkriptuje podatke i pretragu čini bezbednijom, što je veoma važno kod korišćenja javne Wi-Fi mreže. Takođe, on onemogućava pružaocu internet usluga da pristupi sadržaju koji se pretražuje, piše The Verge.

Google odavno podržava prebacivanje na HTTPS, pa se on već pojavljuje kao prvi izbor na URL traci prilikom upisivanja linka. Takođe, on obeležava i nebezbedne sajtove kao bi korisnici znali da se radi o potencijalno opasnoj stranici.

Iz Google-a navoda da će “HTTPS first” postati dostupan u Chrome pregledaču sa ažuriranjem na verziju 94, koja bi trebao da izađe 21. septembra. I pored veće bezbednosti novog protokola, Google ističe da će HTTP veze i dalje biti podržane.

Takođe, promena će obuhvatiti i ikonicu katanca u traci za navigaciju. Google navodi da preko 85 odsto korisnika pogrešno interpretira tu oznaku, misleći da ona označava bezbednost, iako je ustvari reč o internet stranici koja podržava HTTPS. Zato će, ubuduće, ikonicu katanca zameniti strelica okrenuta prema dole.

Preuzeto: Telegraf.rs

 

Tagovi:
Pročitajte još: