fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kako da sačuvamo vid?

Celodnevno gledanje u ekran kompjutera umara oči. Kako da održimo zdravlje očiju u neprirodnom okruženju koje stvara tehnološki svet u kome živimo?

Radite vežbe koje opuštaju oči. Gledanje u ekran ne podstiče nas da trepćemo, što je iscrpljujuće za oko. Da biste sprečili umor očiju, gledajte u daljinu (u neki objekat najmanje 6 metara daleko), 20 sekundi, svakih 20 minuta. Da, svakih 20 minuta. Na svakih sat vremena napravite „bonus pauzu“. Ustanite, istegnite se, prošetajte nekoliko minuta. Ne samo da ćete se osećati bolje, već ćete pomoći i očima.

Ograničite vreme koje provodite ispred ekrana. Kompjuteri emituju svetlost prevashodno u plavom delu spektra. Ona ima najkraće svetlosne talase i znatno više napreže oči (za razliku od npr. crvene svetlosti koja ima najduže talse). Ako ceo dan morate da radite na kompjuteru, nemojte ga koristiti i kod kuće, ma koliko izazovno bilo gledanje serija i filmova onlajn.

Prilagodite svetlost na ekranu. Nije potrebno da svetlo na ekranu bude podešeno na maksimum. Smanjite jačinu svetla na onu koja više prija vašim očima, kako biste smanjili intenzitet plavog spektra. Takođe, podesite veličinu slova, kako se ne biste mučili prilikom čitanja teksta na ekranu.

Izađite napolje. Kada dugo sedite za ekranom, veoma je važno da izađete napolje bar jednom tokom dana i da izložite oči prirodnoj svetlosti. Npr. jedite napolju u vreme pauze za ručak, ako imate sastanak, prošetajte do mesta njegovog održavanja, i sl. Ublažite sjaj ekrana tako što ćete okolno svetlo (veštačko ili prirodno) prilagoditi tako da bude upola jako u odnosu na ekran.

Jedite povrće. Antioksidansi u nekim vrstama povrća pomažu u ublažavanju negativnih efekata umora očiju usled prekomernog korišćenja tehnologije. Lutein i zeaksantin su, u ovom smislu naročito važni antioksidansi (oni se, inače, nalaze u retini) Ne samo da ovi antioksidansi sprečavaju oštećenja, već i apsorbuju plavo svetlo pre nego što dospe u retinu, smanjujući stres. Ovim antioksidansima su bogati žumanca, kukuruz, narandžaste paprike, bundeva, i  u manjim količinama zelenolisno povrće. Šargarepa, koja važi za povrće koje prija očima, bogata je vitaminom A, esencijalnim nutrijentom za zdrav vid.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: