fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Za turističke vaučere 500 miliona dinara

aktuelno

Vlada Srbije danas je odlučila da opredeli 500 miliona dinara za turističke vaučere, jer su do sada dali značajne rezultate u podsticanju domaćeg turizma i značajnog povećanja broja noćenja. To je predviđeno Uredbom o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije koja je usvojena na današnjoj sednici, saopšteno je iz Vlade. Uredba je doneta kako bi se pospešio turizam i stimulisao boravak domaćih turista u zemlji, a s obzirom na to da ova važna privredna grana značajno doprinosi ukupnom BDP-u, navodi se u saopštenju.

Vučić početkom nedelje u Tirani sa Ramom i Zaevom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće 20. i 21. decembra u Tirani, gde će sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, učestvovati na sastanku u okviru regionalne inicijative za saradnju pod nazivom Otvoreni Balkan (Open Balkan). To je danas saopštila Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Rukotvorine žena iz cele Srbije od sada i u Hajatu

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je sinoć da je kulturno nasleđe kičma srpskog identiteta i da je kroz inicijativu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost kojim predsedava i NALED-a. 886 žena dobilo posao. Mihajlović je to rekla nakon što je u hotelu Hajat zajedno sa ambasadorom Kanade Dzajlsom Normanom i generalnim direktorom hotela Zafirisom Lampadaridisom obišla koncept stor u kojem će se prodavati autentični ručni radovi žena iz svih krajeva Srbije okupljenih u projektu Etno mreža. Projekat, kako je rekla, doprinosi očuvanju srpskog tradicionalnog nasleđa, ali i daje priliku i mogućnost određenom broju žena da ostvare sopstvene prihode praveći sve te predivne stvari.

Danas dodela nagrada najboljima u hotelskoj industriji

Najboljima u hotelskoj industriji danas će biti dodeljene nagrade “Ambasadori dobre usluge”. Nagrada predstavlja svojevrsni Oskar u hotelskoj industriji, a ove godine će na osnovu odluke stručnog žirija biti dodeljena u 13 kategorija. Dodela će biti organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a svečanosti će prisustvovati i pomoćnica ministra za turizam Jelena Milenković Orlić, direktorka TOS-a Marija Labović, predstavnici HORES-a.

Stejt department: Srbija ulaže napore u borbi protiv terorizma

Američki Stejt department je u svom godišnjem izveštaju o terorizmu naveo da Srbija ulaže napore u borbi protiv terorizma i nastavlja saradnju sa SAD i međunarodnim partnerima, a među glavnim problemima označeno je kretanje novca i oružja kroz region, regrutovanje boraca povratnika, kao i samoradikalizacija terorista kroz rasno ili etnički motivisane ideologije povezane sa nacionalizmom ili nacionalističkim grupama. “Srbija ulaže napore u borbi protiv terorizma i nastavlja saradnju sa Sjedinjenim Državama i međunarodnim partnerima. U septembru 2020. se obavezala da će proglasiti Hezbolah terorističkom organizacijom i proširiti saradnju kroz primenu sistema za proveru putnika. Članica je Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države”, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Vlada: Aktivnosti za prestonicu kulture pomeraju se za 2022.

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici Zaključak o saglasnosti sa aktivnostima na promociji kulturnog projekta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju “Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022“, uključujući i dodelu nagrada Živa foruma slovenskih kultura. Odlukom Evropskog parlamenta i Saveta, zbog poznatih okolnosti izazvanih pandemijom virusa kovid 19, utvrđeno je da se pomeri titula za Grad Novi Sad – Evropska prestonica kulture, na 2022. godinu.

Selaković: Saradnja Srbije i Francuske konstantno napreduje

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković zvaničnu posetu Francuskoj započeo je danas sastankom u Nacionalnoj skupštini, gde je razgovarao sa predstavnicima oba doma parlamenta. Selaković je konstatovao da dve zemlje vezuje istorijska bliskost i prijateljstvo i poručio da je Francuska jedan od najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera Srbije, uz zahvalnost Parizu na podršci evropskim integracijama naše zemlje. U razgovoru sa senatorima i poslanicima, ministar je izrazio zadovoljstvo činjenicom da ukupna saradnja dve zemlje beleži konstantan napredak i da je politički dijalog odličan, te ocenio da je Srbija, u skladu sa strateškim partnerstvom, opredeljena za dalje unapređivanje odnosa sa Francuskom.

Tagovi:
Pročitajte još: