fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: U narednih pet godina 135 miliona evra za fakultete

aktuelno

Premijerka Ana Brnabić izjavila je sinoć na Svetosavskoj akademiji da je obrazovanje stub jake države i uspešnog društva i poručila da će u narednih pet godina biti uloženo u obnovu i izgradnju fakulteta dodatnih 135 miliona evra. Premijerka je ukazala da se svake godine uvećava ulaganje u obrazovni sistem, dodajući da je sada na nivou od 252 milijarde dinara što je, kaže, za 43 odsto više u odnosu na 2017.godinu kada je postala predsednica Vlade. “U Srbiji danas radi 176.955 učitelja, nastavnika i profesora. U osnovne i srednje škole ide 1.050.000 naše dece dok 285.000 njih studira”, navela je Brnabić. Premijerka je poručila da će država nastaviti da ulaže u standard zaposlenih u prosveti, jer, kako je rekla, bez kvalitetnih I stručnih ljudi nema budućnosti. Nastaviće se, kaže, i sa digitalizacijom, ukazujući da se u najvećoj meri u tome do sada uspelo.

Vučić: Ništa nam danas nije toliko potrebno kao mostovi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je video na Instagramu u kojem je uputio poruku da nam ništa danas nije toliko potrebno kao mostovi. “Ništa nam danas nije toliko potrebno kao mostovi: oni preko svih naših razlika, a Srbija ih je puna, i oni ka našoj budućnosti, ka našim težnjama, ciljevima, ka miru i ka normalnoj i uspešnoj zemlji vrednih i mostovima spojenih ljudi. Preko mostova se stiže tamo gde si krenuo. Zato i stižemo u Srbiju brzih vozova, Srbiju koja je ubrzana, povezana, Srbiju bez provalije. Živela Srbija!”, napisao je sinoć predsednik Vučić u opisu videa na Instagram nalogu avucic.

Selaković: Svetosavlje putokaz čitavom srpskom narodu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je sinoć na Svetosavskoj akademiji u Skoplju da je Sveti Sava dao putokaz čitavom srpskom narodu i da je prirodno što se današnja Srbija, koja se bori da se ekonomski i privredno uzdigne, idući putem duhovne obnove, vraća svetosavlju. Selaković je na svečanosti u Skoplju, kojom je obeležen Nacionalni dan Srba u Severnoj Makedoniji, a kojoj je prisustvovao u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije, istakao je da je svetosavlje između ostalog i sve ono što nas vezuje sa drugim narodima, sa našim susedima, bez obzira na veru ili naciju kojoj pripadaju.

Šapić: Izbori nisu gotova stvar, treba dobiti poverenje

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke i predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić smatra da je najvažniji korak dobiti poverenje građana na izborima, a da ga za najvišu funkciju u Beogradu preporučuje dosadašnji politički rad. Šapić je rekao da, iako formalno kandidat za gradonačelnika Beograda ne postoji, nepisano je pravilo da onaj koji je prvi na gradskoj izbornoj listi ima najviše osnova da to bude, ako ta lista pobedi. Na pitanje da li će on biti prvi na listi SNS za gradske izbore, Šapić je saopštio da nije tajna da ga je predložio predsednik Aleksandar Vučić na Predsedništvu stranke, kao i da će takva odluka biti doneta na sednici Glavnog odbora 11. februara, gde će se osim o gradskoj odlučivati i o republičkoj listi SNS.

Usvojen program ekonomskih reformi od 2022. do 2024.

Osmi ciklus izrade Programa ekonomskih reformi za period 2022.-2024. godine završen je u predviđenom roku i biće predat Evropskoj komisiji do 31. januara, a Vlada Srbije je 20. januara usvojila taj dokument, objavilo je Ministarstvo finansija. Kao i u prethodnim ciklusima, dokument daje pregled makroekonomske, fiskalne i monetarne politike, navodeći da je ekonomska politika u Srbiji adekvatno odgovorila na krizu izazvanu pandemijom korona virusa, čemu je između ostalog doprinela prethodno postignuta makroekonomska stabilnost, navodi se u objavi Ministarstva. Ističe se da je fiskalnom politikom obezbeđen sveobuhvatan paket mera kojim je pružena pomoć privredi i stanovništvu i čiji se pozitivni efekti odražavaju na makroekonomske pokazatelje.

Tagovi:
Pročitajte još: