fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Raste broj žena u IT sektoru

aktuelno - IT sektor

Na poslovima u IT sektoru u Srbiji raste broj žena i njihove plate, pokazuju podaci sajta za zapošljavanje IT kandidata “HelloWorld” (Infostud). Kroz istoriju tehnologije IT industrija nije bila preterano naklonjena ženama, ali se situacija na tržištu rada menja s obzirom da je, prema podacima sajta “HelloWorld”, svaki treći kandidat koji je u potrazi za poslom pripadnica lepšeg pola. U pogledu plata i dalje postoji jasna razlika pošto samo 15 odsto žena zarađuje iznos veći od 2.000 evra, dok skoro duplo više muškaraca zarađuje isti iznos, navedeno je u saopštenju.

Sve je spremno za primenu e faktura od 1. maja

Zadovoljni smo nivoom pripremljenosti za sprovođenje zakona o e-fakturama, svi tehnički aspekta su pripremljeni, rekla je državni sekretar Ministarstva finansija Slavica Savičić. Sa efakturama od 1. maja startuje javni sektor a rok za ukupnu obaveznu primenu je 1. januar 2023. godine. Obuke za primenu NALED i Ministarstvo finansija sprovode od septembra prošle godine a danas je završna održana u Beogradu.

Posle trogodišnje pauze ponovo Sajam automobila u Beogradu

Predstojeći sajam automobila “DDOR Eco BG Car Show 07”, nakon trogodišnje pandemijske pauze, biće održan od 12. do 15. maja, saopšteno je iz Beogradskog sajma. Ovogodišnji sajam, navodi se, ima sve predispozicije da bude prekretnica i suštinska promena u “filozofiji” posedovanja, korišćenja i održavanja automobila, ovdašnje automobilske i prateće industrije i auto-moto tržišta. “Već i odrednica ECO u inoviranom nazivu sajma upućuje na sasvim novi izlagački koncept, nameru organizatora i uvoznika vozila da se u skladu sa novim vremenom i prilikama akcentuju vozila sa ekološki naprednim pogonskim rešenjima. To znači automobili na električni pogon, hibridi, laki hibridi, ali i novi modeli sa konvencionalnim pogonima za koje se pretpostavlja da su ekološki unapređeni i da zadovoljavaju visoke ekološke standarde”, navodi se u saopštenju.

U sredu novi poziv za poslodavce za obuke na radnom mestu

Novi poziv za poslodavce, Platforma za obuke na radnom mestu „Zaposleni po meri vašeg biznisa”, koji se realizuje u okviru švajcarsko-srpskog projekta „Znanjem do posla“ biće otvoren u sredu 20. aprila u Naučno-tehnološkom parku Niš, najavila je Privredna komora Srbije. Projekat „Znanjem do posla“ (E2E) je osmogodišnji partnerski projekat vlada Švajcarske i Srbije, osmišljen da stvori preduslove za brže zapošljavanje mladih u Srbiji. E2E okuplja ključne aktere koji se bave zapošljavanjem mladih iz Vlade Srbije, privatnog sektora i civilnog društva i promoviše njihovu saradnju za bolje pozicioniranje mladih na tržištu rada.

Er Srbija otvorila letnju čarter sezonu

Er Srbija je otvorila letnju čarter sezonu 2022. godine letovima između Beograda i Hurgade, ka kojoj je u aprilu planirano skoro 30 letova. Srpska nacionalna avio-kompanija u maju pokreće i prve čarter letove ka Turskoj, a od juna i ka drugim destinacijama. U saradnji sa domaćim turističkim agencijama, Er Srbija planira da tokom aktuelne letnje sezone obavi više od 1.000 čarter letova ka popularnim destinacijama u Turskoj, Egiptu, Grčkoj, Italiji i Tunisu, saopštio je srpski avio-prevoznik.

Mihajlović: Obezbeđene dovoljne količine energenata

Zadatak države je da po svaku cenu osigura energetsku bezbednost, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i istakla da su obezbeđene dovoljne količine energije i energenata. Mihajlović je rekla da su ozbiljni poremećaji na tržištu, te da se o energetskoj bezbednosti mora voditi računa i u narednim mesecima i godinama. Kada je reč o NIS-u, Mihajlović je rekla da nije doneta nikakva odluka o ruskom udelu u vlasništvu i još jednom naglasila da je važno što će se po svaku cenu osigurati energetska bezbednost države.

Vučić danas sa američkim senatorima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa američkim senatorima Odbora za spoljne poslove Krisom Marfijem i Džin Šejhin, kao i senatorom Odbora za oružane snage Tomom Tilisom. Vučić će američke senatore primiti u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike u 14 sati.

Uhapšen v.d. direktora Nacionalnog parka Ðerdap

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, nakon višemesečnog predistražnog postupka uhapšen je v.d. direktora Nacionalnog parka Ðerdap Lazar Mitrović, zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj, saopšteno je iz Tužilaštva. Kako je navedeno, nakon saslušanja Tužilaštvo je predložilo sudu da mu odredi pritvor.

Tagovi:
Pročitajte još: