Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Balon koji se srušio kod Tajvana nosio meteorološke instrumente

Balon

Balon koji se srušio na ostrvu Donđin, delu arhipelaga Macu, koji kontroliše Tajvan, korišćen je za praćenje vremena i nije imao opremu za audio-vizuelno snimanje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Tajvana nakon analize ostataka.

Ministarstvo je navelo da je nakon analize i poređenja ostataka, utvrdilo da je balon nosio meteorološke instrumente za snimanje “bez fotografskih ili uređaja za audio-vizuelno snimanje ili uređaja koji se odnose na skladištenje”, preneo je Rojters.

Bio je opremljen antenom, senzorskom opremom za temperaturu i vlažnost, pločom za prenos podataka i litijumskom baterijom, stoji u saopštenju Ministarstva. Navedeno je i da je najverovatnije reč o kineskom balonu.

Tajvanska vojska saopštila je u četvrtak da je pronašla ostatke meteorološkog balona na udaljenom i u vojnom smislu strateški važnom ostrvu blizu kineske obale, usred spora između Kine i SAD oko špijunskih balona.

Navela je i da su njene snage na ostrvu Donđin, delu arhipelaga Macu, koji kontroliše Tajvan, kod obala kineskog Fudžoua, primetile nepoznati objekat kako pada sa neba, a zatim pronašle ostatke balona.

U saopštenju se dodaje da je objekat prečnika oko jednog metra sa kutijom za instrumente označenom pojednostavljenim kineskim slovima, koji se koriste u Kini, ali ne i na Tajvanu.

Tagovi:
Pročitajte još: