fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Trnci u rukama koji dugo traju ili se pak ponavljaju mogu biti znak ozbiljne bolesti, kažu doktori

Ruke

Mnogi zdravstveni problemi kao da dolaze niotkud. Međutim, nije baš tako, čak i kada vam se čini da je bezaleno.

Utrnulost i trnci su neobični osećaji bockanja koji se mogu pojaviti u bilo kom delu vašeg tela. Ljudi najčešće primjećuju ove senzacije u šakama, rukama, nogama i stopalima.

Kako piše Healthline, mnoge stvari mogu uzrokovati utrnulost ili trnce u određenim delovima tela, uključujući sedenje s prekrštenim nogama ili spavanje na ruci.

Možda ništa strašno

Kako objašnjavaju stručnjaci, navedeni primeri stvaraju određeni pritisak na nerve, a kad se pomerite, utrnulost će se s vremenom ublažiti i nestati. Isto tako, mogući uzroci utrnulosti i trnaca su brojni, a uključuju:

-ugriz insekta ili životinje
-živu ili druge toksine koji se nalaze u plodovima mora
-atipično niske nivoe vitamina B12, kalijuma, kalcijuma ili natrijuma
-terapiju radijacijom
-oštećenje kože
-određene lekove.

Možda je povreda

Ponekad određena povreda može uzrokovati utrnulost i trnce, kao što je povređeni nerv u vratu ili hernija diska u kičmi. I dok se većinom javljaju kao prolazna i sasvim uobičajena nuspojava, trnci koji dugo traju ili se često ponavljaju mogu biti znak ozbiljnijih bolesti poput multiple skleroze, dijabetesa, ateroskleroze ili otvrdnuća arterija, moždanog udara, proširenih krvnih sudova, povrede ligamenata, tetiva i okolnih mekih tkiva, tumora, određene infekcije, premalo aktivne štitne žlezde, upale i oticanja leđne moždine ili mozga.

Možda je vreme da posetite lekara

Lekari tvrde kako je potrebno otići na pregled ako imate osećaj stalne utrnulosti, a nema očitog uzroka, vrtoglavicu, grčeve mišića i osip. Takođe, obavezno savetuju da spomenete lekaru ako se neprijatni simptomi u vašim nogama pogoršavaju dok hodate ili ako mokrite češće nego inače.

Tagovi:
Pročitajte još: