Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Predlog za današnji ručak

nedeljni ručak

Bistra pileća supa

Sastojci:

  • Sastojci: bataci
  • 5 krompira
  • 3-4 veće šargarepe
  • 1 koren pastrnjaka
  • 2 korena peršuna
  • 1 koren celera
  • 2 crna luka
  • 2 čena belog luka
  • svež celerov list
  • nekoliko zrna bibera
  • suvi začin po ukusu
  • sušeni peršun
  • rezanci

Priprema:

Očistite i operite povrće, pa poređajte u šerpu. Prelijte hladnom vodom i stavite da se kuva. Zatim dodajte i meso. Na ringli propržite polutke crnog luka, pa i njih dodajte u šerpu. Posolite i pospite biberom, pa kuvajte dok ne proključa. Smanjite temperaturu i poklopite, pa kuvajte nekih 2 sata. Ostavite da odstoji nekih 10 minuta da talog padne na dno, pa procedite. Proceđenu supu ostavite još 10 minuta, pa ponovo procedite, kako bi bila skroz bistra. U tu šerpu dodajte seckanu šargarepu i malo krompira, a ako želite možete da dodate i meso, a ne morate. Stavite na šporet i kad krene da ključa ponovo dodajte rezanca i kuvajte još minuta, dva.

Hrskava parmezan piletina

Sastojci:

  • 400 g belog mesa
  • malo soli,
  • 2 jajeta
  • 3 kašike mleka
  • 150 g brašna
  • po pola kašičice: origana, tucane paprike, mirođije, peršuna, vlašca
  • 1 kašičica soli
  • 100 g prezli
  • 70 g rendanog parmezana
  • Ulje

Priprema:

Meso isecite na šnicle pa izlupajte čekićem sa obe strane. Sa obe strane blago posolite i ostavite sa strane.

U dubokom tanjiru izmešajte jaja i mleko i malo posolite. U odvojenom tanjiru pomešajte brašno, so i začine. U trećem tanjiru pomešajte prezle i parmezan.

Ulje sipajte u tiganj, da pokrije dno. Zagrejte dobro na srednjoj jačini. Meso prvo uvaljajte u brašno, a zatim umočite u jaja i ocedite višak. Zatim stavite meso u tanjir sa prezlama i sa svih strana dobro obložite prezlama.

Pažljivo položite meso u zagrejano ulje i pržite po nekoliko minuta sa obe strane.

Izvadite na tanjir obložen papirnim ubrusom da upije višak masnoće i poslužite.

Bundevara

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 100 ml ulja
  • 30 g šećera u prahu

Za fil:

  • 700 g bundeve
  • 50 g putera
  • 300 g šećera
  • 4 jajeta
  • 250 ml mleka
  • 1 vanilin šećer
  • cimet po ukusu

Priprema:

U šerpi istopite puter, pa dodajte rendanu bundevu, kao i 200 g šećera i sipajte pola količine mleka. Krčkajte dok tečnost skroz ne ispari, pa ostavite da se ohladi. Odvojte belanca i žumanca, pa žumanca umutite sa 100 g šećera. U drugoj posudi umutite belanca u čvrst šne. Pomešajte obe smese i lagano umešajte. Zatim smesu dodajte ohlađenoj bundevi i pospite cimetom i vanilin šećerom. Promešajte i sipajte preostalo mleko i lepo sjedinite.

Tepsiju nauljite i stavite 2-3 kore jednu preko druge, ali ostavite da im krajevi vire iz posude. Malo nauljite kore, pa premažite fil, opet poređajte kore, fil i tako dok ne potrošite sve sastojke. Pokrijte korom, a zatim preko stavite i one koje vire.

Premažite preostalim uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: