Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Uhapšen još jedan Srbin na Merdaru, određeno mu zadržavanje od 48 sati

Granični prelaz

Pripadnici kosovske policije uhapsili su popodne na Merdaru Tomicu B. (52) iz Prilužja i to bez ikakvog obrazloženja i on je potom sproveden u Prištinu, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Kako je navela Kancelarija, Tomica, otac troje dece, koji je dosad godinama bez problema prelazio administrativnu liniju, u trenutku hapšenja bio je sa suprugom i vraćao se iz Kruševca koji povremeno posećuje.

“Novim proizvoljnim hapšenjem Srba od strane Prištine, našem narodu se šalje poruka da nisu dobrodošli na svojoj rodnoj grudi i dodatno se zastrašuju, sa ciljem njihovog trajnog progona sa prostora Kosova i Metohje”, saopštila je Kancelarija za KiM.

Ocenila je da je reč o “tihom institucionalnom etničkom čišćenju Srba i sprovođenju plana Aljbina Kurtija o etnički čistom Kosovu i Metohiji gde se Srbima šalje poruka da u svakom trenutku mogu završiti u Kurtijevim kazamatima”.

“Dodatno, svakodnevnim privođenjima i hapšenjima Srba, Priština na čelu sa Kurtijem umesto neophodne deeskalacije, dodatno podiže tenzije i izaziva nove krize na terenu”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je takođe navela da je odmah angažovala advokata privedenom Srbinu i on će proveriti sve detalje njegovog privođenja i pružiti mu neophodnu pravnu pomoć i zaštitu.

Kako je rečeno iz policije, uhapšeni je osumnjičen za krivično delo “Ratni zločin protiv civilnog stanovništva” počinjeno u periodu 1998-1999. godine na području opštine Vučitrn.

Osumnjičeni je upućen u policiju i očekuje se da će biti saslušan u prisustvu branioca, gde će u koordinaciji sa pravosudnim organima biti preduzeti svi dalji postupci. Njemu je određeno zadržavanje od 48 sati.

Srpska lista: Kurti nastavlja ispunjenje plana da polovinu Srba uhapsi, a polovinu protera

Srpska lista saopštila je da režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija režim nastavlja sa sprovođenjem hrvatskog scenarija i ispunjenjem njegovog plana za rešavanje pitanja srpskog naroda koji je obećao pre nekoliko meseci, da polovinu Srba protera, a polovinu uhapsi, naravno bez dokaza.

”Danas, u popodnevnim časovima, na administrativnom prelazu Merdare, uhapšen je Tomica B. iz Prilužja, u svom mestu poznat kao dobar, povučen i porodičan čovek koji nije prodao svoju imovinu. On se sumnjiči da je počinio navodno ratni zločin, i do sada je 24 godine bez ikakvih problema prelazio administrativne prelaze i boravio na Kosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Dodaju da je užasan osećaj kod svih Srba na Kosovu i Metohiji kada Kurtijev režim ima slobodu da maltretira, hapsi i proglašava krivim Srbe bez ijednog dokaza o krivici, i to u prisustvu međunarodnih misija i najskuplje evropske misije Euleks, koja se, po pravilu kada se krše prava Srba, nikada nije oglasila.

Tagovi:
Pročitajte još: