Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Naš predlog za današnji ručak

nedeljni ručak

Teleća čorba

Sastojci:

  • 2 žumanceta
  • 200 ml kisele pavlake
  • 1 veza svežeg peršuna
  • sok od limuna
  • 600 g teletine (po izboru)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 2-3 lista lovora
  • 2 ravne kašike brašna
  • 1 ravna kašičica slatke paprike
  • biber u zrnu – po ukusu

Priprema:

U šerpi zagrejte malo ulja i propržite sitno seckani crni luk. Nakon što omekša, dodajte iseckanu teletinu na kockice i kratko je propržite. Sipajte oko 2 litra vode, dodajte zrna bibera, listove lovora, a zatim i iseckane krompire i šargarepe.

Pokrijte šerpu i kuvajte dok povrće i meso ne postanu mekani. Dodajte brašno i slatku papriku, prethodno razmućene u malo vode. Pazite da nema grudvica.

Dobro promešajte i kuvajte dok ne proključa.

Kada je čorba gotova, isključite šporet. U posebnoj posudi, pomešajte žumanca i kiselu pavlaku, a zatim dodajte malo soka od limuna kako biste dobili kiselkastu notu. Dodajte ovu smesu u čorbu i pažljivo promešajte kako bi se svi sastojci sjedinili.

Na kraju, poslužite čorbu posipanu seckanim svežim peršunom kao dekoraciju.

Faširane šnicle

Sastojci:

  • 1 kg mešanog mlevenog mesa
  • 150 g hleba
  • 150 ml mleka
  • 50 g putera
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • 1 veza peršuna
  • 1 jaje

Priprema:

Isecite hleb na manje komade i potopite ga u mleko da se natopi. Sitno iseckajte crni luk i propržite ga na istopljenom puteru dok ne postane staklast. Dodajte mleveni beli luk i seckani peršun, a zatim umešajte i senf. Posolite, pobiberite i dobro promešajte. Pržite kratko, pa sklonite sa šporeta.

Stavite mleveno meso u posudu, dodajte luk sa začinima, natopljeni hleb i jaje. Sve dobro izmešajte.

Obložite pleh papirom za pečenje, malo ga nauljite, a zatim ruke nakvasite i oblikujte faširane šnicle od smese.

Premažite šnicle uljem i pecite ih na 180°C oko 30 minuta. Poslužite ih uz pire krompir.

Ferero baklava

Sastojci:

  • 4 kore za pitu
  • 100 g seckanog pečenog lešnika
  • 3 kašike krema sa ukusom lešnika
  • 20 g šećera u prahu
  • 80 g mlevenog keksa
  • 100 ml mleka
  • 1 kašičica kakaoa

Za preliv:

  • 200 g mlečne čokolade
  • 30 g krupnije seckanog pečenog lešnika

Priprema:

U posudu stavite seckani pečeni lešnik, mleveni keks, kakao, šećer u prahu, pa dodajte krem i mleko. Sjedinite pa od smese oblikujte 16 kuglica.

Koru presecite na 4 trake, pa na svaku stavite kuglicu. Uvijajte u trougao, kao baklavu.

Ređajte ih u pleh na pek papir. Četkicom premažite uljem i pecite oko 30 minuta na 180 stepeni.

Ohladite gotove baklave.

Istopite čokoladu i pomešajte sa krupnije seckanim pečenim lešnikom, pa svaku baklavu umočite u čokoladu i ređajte na pek papir.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: