Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

„Huanito“ torta

Huanito torta

Sastojci:

Za koru:

  • 6 belanaca
  • prstohvat soli 
  • 90 g šećera (6 kašika)
  • 150 g mlevenih oraha 
  • 1 kašika brašna 
  • 1 kašika kakao praha

Za filove:

  • 1 l mleka (800ml + 200ml) 
  • 150 g šećera 
  • 4 pudinga od vanile (160 g) 
  • 6 žumanaca 
  • 3 kašike brašna (30 g) 
  • 250 g margarina (sobne temperature) 
  • 100 g čokolade za kuvanje 
  • 250 g mlevenih oraha 
  • 300 g šlaga 
  • 500 ml kisele vode (iz frižidera) 
  • 100 g mleka u prahu 
  •  250 g mlevene plazme

Za dekoraciju:

  • 200 g šlaga 
  • 400 ml kisele vode (iz frižidera)

Priprema:

KORA: Odmah na početku uključite rernu da se greje na 200°C. Odvojite belanca i žumanca, pa u posudu sa belancima dodajte prstohvat soli. Mutite dok se ne napravi pena, pa onda postepeno dodajte šećer, kašiku po kašiku. Mutite nekoliko minuta dok ne postane čvrst šne. U umućena belanca dodajte mlevene orahe, brašno, kakao prah i promešajte kašikom da se sjedini. Izlijte u pleh obložen pek-papirom, sipajte i izravnajte smesu. Pecite nekih 20 minuta. Kada se kora prohladi skinite pek-papir.

FIL: U jednu šerpu sipajte 800 ml mleka i šećer, promešajte i ostavite da provri. U drugu posudu sipajte žumanca, 200 ml mleka i razmutite, pa postepeno dodajte uz mešanje brašno i puding. Mešajte dok se ne razbiju grudvice. Kada mleko provri sklonite sa ringle, pa dodajte napravljenu smesu postepeno, uz neprestano mešanje, zatim vratite na ringlu i kuvajte na blagoj vatri uz neprestano mešanje dok se fil ne zgusne, nekih 8 do 10 minuta.

Dok je vruć, fil podelite na dva dela. U jedan deo dodajte mlevene orahe, sjedinite i ostavite da se hladi. U drugi deo dodajte čokoladu, sjedinite i ostavite da se hladi.

Margarin sjedinite viljuškom sa 100 g šećera u prahu. Podelite na pola.

Fil sa orasima: Jednu polovinu margarina dodajte kašiku po kašiku u ohlađen fil sa orasima, konstantno muteći.

Fil sa čokoladom: Drugu polovinu smese na isti način dodajte ohlađenom čokoladnom filu.

Fil sa plazmom: Sipajte kiselu vodu u šlag i mutite dok šlag ne postane čvrst (oko 3 minuta). Dodajte mleko u prahu i mutite još minut, pa dodajte mlevenu plazmu i sjedinite kašikom. Podelite fil na pola.

Na koru najpre ide čokoladni fil, polovina fila sa plazmom, fil sa orasima, druga polovina fila sa plazmom.

Umutite šlag sa kiselom vodom i namažite tortu.

Kada se dobro ohladi, poslužite.

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: