Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Posna čorba od batata i kikiriki putera sa spanaćem

Recept

Sastojci:

  • 2 kašike kokosovog ulja
  • ½ crnog luka
  • 1 halapenjo papričica
  • 2 čena belog luka
  • 3 batata
  • 1 šolja paradajz pelata
  • 1 ½ šolja nezaslađenog kokosovog mleka
  • 2 šolje vode
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice kurkume
  • ½ šolje kikirikija
  • ¼ šolje putera od kikirikija
  • 1-2 šolje spanaća

Priprema:

Zagrejte kokosovo ulje u velikoj šerpi na srednje jakoj temperaturi, te dodajte luk, beli luk i halapenjo papričicu. Dinstajte dok povrće ne omekša. Zatim, u šerpu dodajte batat, paradajz pelat, kokosovo mleko, vodu, kikiriki, so i kurkumu. Kuvajte dok batat ne omekša. Nakon toga dodajte spanać i puter od kikirikija. Kuvajte još 1-2 minuta. Poslužite i uživajte.

Posne lazanje sa tofuom i spanaćem

Sastojci:

Fil:

  • 300g tofua
  • 200g svežeg spanaća
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašičica suvog origana
  • 1 kašičica suvog bosiljka

Bešamel sos:

  • 2 kašike posnog biljnog margarina
  • 2 kašike brašna
  • 500ml posnog biljnog mleka
  • so, biber i muskatni oraščić po ukusu

Dodatno:

  • 250g posnih lazanja (prethodno kuvanih ili posebno dizajniranih za pečenje)

Priprema:

U tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte crni luk i beli luk, propržite dok ne postanu staklasti. Dodajte izmrvljen tofu i propržite ga dok ne dobije zlatno smeđu boju. Dodajte iseckan spanać, origano, bosiljak, so i biber. Dinstajte dok spanać ne uvene. U drugom loncu, rastopite biljni margarin. Dodajte brašno i mešajte nekoliko minuta dok ne postane svetložuto. Postepeno dodajte posno biljno mleko uz neprestano mešanje kako biste izbegli grudvice. Nastavite kuvanje dok sos ne postane gusta smesa. Začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem. U pleh stavite tanak sloj bešamel sosa. Zatim red lazanja, fil sa tofujem i spanaćem, pa opet bešamel sos. Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem bešamela. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180° C oko 25 – 30 minuta ili dok lazanje ne postanu zlatno smeđe i hrskave. Izvadite iz rerne, ostavite da se malo ohladi, a zatim naseckajte i poslužite.

Slatke korpice s muslijem

Sastojci (za 30 komada):

  • 50 g ovsenih pahuljica
  • 50 g badema u listićima
  • 100 g suvih kajsija
  • 200 g šećera
  • 6 kašika narandžinog soka
  • ulje

Priprema:

Ovsene pahuljice i bademove listiće lagano propržiti na tiganju bez masnoće. Ohladiti ih i pomešati sa sitno iseckanim kajsijama. Karamelizovati šećer na umerenoj vatri, dodati narandžin sok i mešati sve dok se ne pretvori u sos. Umešati u sos smesu od voća, sve dobro promešati i skloniti sa vatre. Uz pomoć dveju kašičica odmah napraviti 30 gomilica i stavljati ih na foliju premazanu uljem. Kad se voćne gomilice potpuno ohlade i stegnu, složiti ih u papirne korpice.

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: