Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Agro plus iz Svetozar Miletića ima u planu i biogasno postrojenje

Od stečaja preko privatizacije do firme za primer, tako danas izgleda put poljoprivrednog preduzeća (PP) Svetozar Miletić, odnosno današnja kompanija Agro plus iz Svetozar Miletića kod Sombora.

Kada je 2006. godine PP Klas kupilo PP Svetozar Miletić sve je bilo devastirano i zapušteno. Zahvaljujući dobrom planiranju i domaćinskom odnosu uspeli su da, obrađujući sopstvenih 700 hektara i još toliko u zakupu, stvore ogledno preduzeće koje služi za primer u poljoprivrednoj proizvodnji. Navodnjavaju 200 hektara.

Ova godina je mogla biti jedna od rekordnih, ali oluja i grad desetkovali su prinose na 600 hektara. I pored toga bilo je parcela za primer, kaže Milomir Kusić, direktor proizvodnje.

– Ostvarili smo rezultate kod merkantilnog kukuruza 15 tona sirovog zrna, mada smo imali 5-6 tona gde je zahvatio grad. Imali smo i prinose od pet tona suncokreta – kaže Kusić.

Stalne investicije u nove mašine su, kažu u Agro plusu, put do rekordnih prinosa. U hangarima ove kompanije nema starih mašina. Silažni kombajn, univerzalni kombajni i traktori pripadaju poslednjoj generaciji mašina. Pored toga sagrađen je i slos kapaciteta 11.000 tona.

– Silosni kapaciteti su poslednjih godina udvostručeni sa 5.000 na 11.000 tona, upravo iz razloga kako bismo sve naše proizvode mogli da čuvamo i da čekamo najbolju cenu. Mi u firmi nemamo nijednu mašinu stariju od 2012. godine i jednostavno politika firme je takva da stalno ulažemo u opremu i infrastrukturu. Sve su to preduslovi za efikasan i dobar rad – kaže Srđan Miljanić, zamenik generalnog direktora Agro plus.

Na farmi je oko 300 umatičenih grla, od kojih je 200 muznih krava. Svu hranu proizvode na svojim njivama i ove godine su među rekorderima koji isporučuju mleko Somboledu. To je, kažu, postignuto zahvaljujući kvalitetnoj hrani i stručnom radu na farmi kojoj tek predstoji renoviranje.

– Dnevno isporučujemo oko 4.500 do 5.000 litara mleka u mlekaru Somboled. Proizvodnja po grlu je oko 8.500, mada imamo i grla koja daju više od 10.000 litara – kaže Zorica Nikšić, rukovodilac farme.

Unapređenje biljne proizvodnje i podizanje kvaliteta u proizvodnji mleka nisu jedini prioriteti kompanije Agro plus. Naredna godina biće godina investicija.

– Najbliža investicija je u biogasno postrojenje, koje predstavlja savršeni dodatak na firmu naše veličine, i imajući u vidu da imamo i biljnu proizvodnju i farmu krava, tako da tom sinergijom možemo da pravimo još bolje rezultate – kaže Miljanić.

Izvor: Ekapija

Tagovi:
Pročitajte još: