Airbus 2022. počinje isporuku helikoptera H215 Srbiji

Nakon prvih isporuka vojnih i policijskih primeraka helikoptera H145M i do sada nezabeležene prilike da jedna letelica sa srpskom rondelom bude izložena na Buržeu, Airbus grupa i Airbus Helicopters uručili su prošlog meseca zvanično i sertifikat Vazduhoplovnom zavodu “Moma Stanojlović”, a direktor kompanije Airbus Helicopters, Bruno Even najavio je da će isporuka helikoptera H215 početi u 2022. godini.
Govorivši o takozvanom “Projektu Srbija” Evan je istakao da predstavlja fantastičan uspeh za Airbus u Srbiji i u Jugoistočnoj Evropi.
– Projekat takođe predstavlja izvanredan primer vrste strateške saradnje koju mi kao kompanija možemo ponuditi. Zapravo, H145M su prvi vojni helikopteri isporučeni Srbiji iz Evropske Unije još od 80-tih. Ovo je postalo moguće zbog odluke srpske vlade da otpočne strateško partnerstvo sa Airbus-om u kontekstu opšte modernizacije i industrijske saradnje. Ovo je takođe više puta prepoznato od strane srpskih vlasti tokom prethodnih godina i poslednji put lično od strane premijerke Ane Brnabić na vazduhoplovnom sajmu u Parizu prošlog meseca – rekao je Even za Tango Six.
On je dodao da je planirano da se osam H145M isporuči tokom 2019. godine, poslednji će za Ministartvo unutrašnjih poslova biti isporučen u prvoj polovini 2020. godine. Takođe, prema njegovim rečima, dogovoreno je da isporuka helikoptera H215 počne u 2022. godini.
Na pitanje koji su tačno nivoi održavanja Gazela i H145M ovime dobijeni i šta će Airbus Helicopters dobiti od zavoda, Evan odgovara da je “Moma” sertifikovana za “O&I” nivo održavanja, takođe nazvani prvi i drugi nivo održavanja.
– Saradnja sa Srbijom obuhvata sedam projekata industrijske saradnje. Jedan od njih je sertifikacija “Mome” kao našeg dobavljača za rezervne delove helikoptera Gazela. Vrsta delova koju će “Moma” proizvoditi još treba da se definiše u zavisnosti od njihovog tehnološkog kapaciteta i međusobnih interesa, što takođe treba da izađe iz redefinisane industrijske strategije same “Mome” – rekao je Even i dodao da je sertifikacija zavoda “Moma Stanojlović” kao sada zvaničnog servisnog centra Airbus Helicopters za SA 341/342 postignuta je na vreme i u relativno kratkom periodu što je dokaz posvećenosti projektu i zajedničkoj saradnji kako profesionalaca u “Momi” tako i Airbusa.
Airbus kao grupa i Airbus Helicopters mogu pomoći remontovanje značajnog broja helikoptera Gazela koji su trenutno prizemljeni, kao i njihovo vraćanje u letno stanje, kaže Even.
Foto: Michael Rosskothen/shutterstock.com
Preuzeto: eKapija